grudnia 03, 2013

Pierniczki korzenne na Święta Bożego Narodzenia




Pierniczki !






Składniki:

55dag mąki
30 dag miodu płynnego
10 dag cukru
12 dag masła
1 jajo
2 łyżeczki sody
60 g przyprawy do piernika
2 łyżki kakao







Wykonanie:

Ciasto zagniatamy początkowo w misce, potem na stolnicy. Wałkujemy na grubość 2 mm wycinamy foremkami pierniczki pieczemy 12-15 minut w temp. 180 C dość wysoko w piekarniku.
Pierniczki przechowujemy w szczelnym opakowaniu, np. w metalowej puszcze. 



 Przy wycinaniu za pomocą foremki pierniczków, warto w kilku zrobić dziurkę aby potem móc zawiesić je na choince!



zapach Świąt w domu ....




Smacznego!

Pozdrawiam cieplutko!









4 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI