stycznia 30, 2014

Strucla drożdżowa z powidłami śliwkowymi.



Dzisiaj zachęcam Was Kochani, do zrobienia pysznej strucli drożdżowej z powidłami śliwkowymi. Ciasto jest łatwe do zrobienia. Poniżej składniki

500 g mąki
100 g cukru
szczypta soli
200 g masła
4 jaja
3 łyżki Śmietanki do kawy
20 g drożdży
125 ml ciepłego mleka
słoik powideł


Wykonanie:

Mąkę na ciasto wsypać do miski, zrobić mały dołeczek, drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru, wymieszać z częścią mąki. W ten sposób powstały rozczyn, zostawiamy do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyrabiamy z pozostałymi składnikami. Jajka przed dodaniem za pomocą trzepaczki utrzeć. Na sam koniec wyrabiania ciasta dodać roztopione masło. Ciasto odstawiamy na około 25 minut. 
Pamiętajcie, że ciasto drożdżowe powinno być dobrze wyrobione. 
Wyrabiajcie je około 15 minut.
 (można poćwiczyć ręce ;-) )

Jak ciasto wyrośnie wykładamy na stolnicę, wałkujemy na prostokąt, smarujemy powidłami. Rolujemy, boki zalepiamy tak aby dżem nie wypłynął podczas pieczenia, przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blachy.
Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Wstawiamy do pieca 200 stopni, czas: 60 minut.

Ciasto możecie posypać kruszonką:

- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki
- 1,5 łyżki cukru



Jeśli lubicie ciasto drożdżowe to polecam inne moje przepisy na ciasto drożdżowe:

Drożdżowe ślimaczki z malinami i syropem różanym
przepis KLIK


Pozdrawiam cieplutko! Zapraszam na FB!


8 komentarzy:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI