stycznia 24, 2014

Rogaliki drożdżowo- kruche



Rogaliki drodżowo- kruche z nadzieniem wiśniowym




Składniki:

- 25 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 1 jajo
- 1/4 szklanki mleka ciepłego
- 250 g mąki
- 1/2 masła
- dżem (dowolny smak)


Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i mąkę. Rozczyn w takiej postaci odstawiamy w ciepłe miejsce. Po tym jak podwoi swoją objętość, wyrabiamy z resztą ciasta. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie formujemy rogaliki. W tym celu z ciasta za pomocą wałka formujemy okrąg, dzielimy na trójkąciki i układamy dżem, następnie rolujemy. Pieczemy okolo 35 minut w nagrzanym piecu.

Uwaga: nie nakładajcie zbyt dużo dżemu tak jak ja, bo się będzie wylewał podczas pieczenia ;-)



Rogaliki były pyszne!


 Zapraszam na SmykWKuchni na Facebook!

Pozdrawiam cieplutko!




12 komentarzy:

  1. wyglądają naprawdę cudownie :]

    OdpowiedzUsuń
  2. cudne, i ten cukier puder, super :-)
    www.magicznakucnia.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześliczne te rogaliki! Zjadłabym kilka... :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyglądają w tym pudrowym deszczu...

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne zdjęcia! świetne kształty i pięknie podane!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie rogaliki, a zdjęcia cudne!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam rogaliki drożdżowe! A te zdjęcia z lecącymz nieba cukrem pudrem są po prostu boskie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z tym lecącym pudrem - piękne foty:-)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI