stycznia 23, 2014

Kapuśniaczki w cieście francuskim/ Dorsz w cieście francuskim

Dzisiejsza propozycja na szybki i smaczny obiad, to dorsz pieczony w cieście francuskim, które jest dość tłustym ciastem, ale dzięki temu ryba nie jest sucha, podany z delikatnymi kapuśniaczkami. Pycha połączenie, przygotowanie błyskawiczne!


Składniki na kapuśniaczki w cieście francuskim:

- opakowanie ciasta francuskiego
- opakowanie kapusty kiszonej (dobrej jakości)
- pęczek pietruszki
- zioła kopru włoskiego
- sól, pieprz
- 2 -3 łyżki masła
- 1/2 cebuli
- 150 g szynki wędzonej


Cebulę, pokrojoną w kosteczkę,  dusimy na maśle, dodajemy szynkę, wypłukaną i posiekaną kapustę, dusimy około 10 minut, doprawiamy w/w przyprawami. Na sam koniec dodajemy pietruszkę.
Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na spore kwadraty układamy na środku farsz, możecie paszteciki zrobić w formie kopert lub po prostu zrolować. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku 20 minut.

Dorsz w cieście francuskim:
- 2 filety z dorsza
- sok z limonki
- sól morska
- ciasto francuskie

W spory prostokąt ciasta francuskiego układamy rybę, wcześniej polaną sokiem z limonki, solimy (pamiętajcie ciasto jest nie słone, więc ryba musi być mocno doprawiona). Możemy posypać pieprzem cytrynowym. Proste, szybkie i smaczne!


Pozdrawiam i zapraszam na FB!





6 komentarzy:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI