kwietnia 10, 2020

Wielkanocny mazurek z migdałami i czekoladą!



Mazurek wielkanocny, smakuje jak najlepsza pralinka z bombonierki. Wypełniony po brzegi tym co najlepsze. Obłędna masa w smaku przypominająca marcepan, nie bez powodu bo przygotowana z migdałów i likieru mlecznego. Słodycz przełamana konfiturą z borówki amerykańskiej, a całość oblana prawdziwą czekoladą. Rozpusta w biały dzień!

Mazurek wielkanocny powinien być pełen dobroci, pełen tego co najlepsze. Jest bardzo prosty do zrobienia nie za słodki i wprost idealny do kawy. Polecam!


Sprawdź mój pomysł na:






przepis na:

WIELKANOCNY MAZUREK Z MIGDAŁAMI I CZEKOLADĄ

*i obłędnym likierem, smakuje jak pralinka ;-)


SKŁADNIKI:

CIASTO:


- 250 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 duża łyżka tłustej śmietany
- 2 kopiaste łyżki cukru pudru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

W/w składniki zagniatamy na jednolite ciasto, owijamy folią i wstawiamy na kwadrans do zamrażalnika.
Ciastem wylepiamy foremkę na mazurka - lub średnią tortownicę.
Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 °C
grzanie: dół plus termoobieg


Ponadto:

* 6 łyżek konfitury z borówki amerykańskiej lub śliwkowej lub różanej lub z czarnej porzeczki


MASA MARCEPANOWA:


- 120 g migdałów bez skórki
- 80 g orzechów nerkowca ( jeśli nie masz mogą być migdały)
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- 25 g masła
- 1/2 łyżeczka oleju kokosowego *opcjonalnie
- 100 g likieru mlecznego lub innego o smaku zbliżonym do migdałów






Migdały, olej kokosowy i orzechy wrzuć do misy blendera ustaw najwyższe obroty i miksuj pulsacyjnie, aż masa nabierze formę plasteliny. Chwilę to trwa, więc bądź cierpliwy. 
Ja miksuje około 30- 40 sekund zbieram szpatułką i ponownie miksuję.
Dodaj likier 100 g. Miksuj dalej przez z 30-40 sekund. 
Dodaj cukier puder i masło. Dalej miksuj na gładką masę.


MASA CZEKOLADOWA:


- 80 g czekolady gorzkiej
- 80 g śmietanki 36%

Czekoladę zalej śmietanką i wstaw do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund. Całość wymieszaj.


SKŁADAMY MAZUREK:

Na wystudzony spód mazurka, wykładamy konfiturę, ilość wedle uznania.

Wykładamy masę marcepanową, jest gęsta, więc rób to delikatnie i cierpliwie. 

Całość polewamy czekoladą i dekorujemy wedle uznania.

Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, albo całą noc w zależności kiedy przygotowujesz ciasto.

Smacznego!

Wypróbuj również przepis na












2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI