To danie jest pyszne i takie proste! Placuszki ziemniaczane z wczorajszych ziemniaków to taki klasyk, ale jak je zrobić by smakowały kompletnie inaczej niż dotychczas i jakby level wyżej. Nic prostszego - magiczny składnik w tym daniu to pesto. Placuszki zrobicie dosłownie w kwadrans, jeśli już macie np. resztę ziemniaków z obiadu z dnia poprzedniego. Placuszki, można jeść same lub z dodatkiem sosów. Można je również polać palonym masłem, posypać chrustem np. z podprażonych orzechów laskowych lub podsmażonej bułki tartej.
PRZEPIS NA PLACUSZKI Z ZIEMNIAKÓW I PESTO
- około 2 kubki ugotowanych ziemniaków (najlepiej odmiany żółtej)
- 1 jajko
- skrobia ziemniaczana
- 3 łyżki pesto (przepis na sezamowe pesto znajdziesz w tym poście poniżej, możesz też użyć pesto Laskowego)
- świeże zioła np. oregano lub tymianek (nie używaj suszonych)
- olej rzepakowy do smażenia
Ziemniaki przenieś do miski, dodaj 1 jajko i 3 duże łyżki pesto, całość pognieć bardzo dokładnie tłuczkiem. Wyrównaj powierzchnie na gładko, wyjmij 1/4 i dodaj skrobi ziemniaczanej, całość zagnieć. Z masy uformuj małe kuleczki i spłaszcz je. Dłonie najlepiej zwilżaj wodą wtedy ciasto się będzie kleić Ci do dłoni.
Placuszki smażymy na oleju rzepakowym na średnim ogniu na jasnozłoty kolor.
Podajemy polane pesto. Gotowe!
;-)
SEZAMOWE PESTO:
- 1 pęczek natki pietruszki
- garść świeżej kolendry
- 2 -3 ząbki czosnku
- duża łyżka pasty tahini
- oliwa z oliwek
- rzepakowy olej tłoczony na zimno
Natkę i kolendrę włóż do słoja dodaj czosnek i tahini, dodaj 50 ml oleju i 50 ml oliwy całość zmiksuj, dodaj do pożądanej konsystencji oliwy i dalej maskuj.
Dopraw solą.
WYPRÓBUJ RÓWNIEŻ:
przepis na PESTO LASKOWE
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.