Mazurek wielkanocny, smakuje jak najlepsza pralinka z bombonierki. Wypełniony po brzegi tym co najlepsze. Obłędna masa w smaku przypominająca marcepan, nie bez powodu bo przygotowana z migdałów i likieru mlecznego. Słodycz przełamana konfiturą z borówki amerykańskiej, a całość oblana prawdziwą czekoladą. Rozpusta w biały dzień!
Mazurek wielkanocny powinien być pełen dobroci, pełen tego co najlepsze. Jest bardzo prosty do zrobienia nie za słodki i wprost idealny do kawy. Polecam!
Sprawdź mój pomysł na:
przepis na:
WIELKANOCNY MAZUREK Z MIGDAŁAMI I CZEKOLADĄ
*i obłędnym likierem, smakuje jak pralinka ;-)
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 duża łyżka tłustej śmietany
- 2 kopiaste łyżki cukru pudru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
W/w składniki zagniatamy na jednolite ciasto, owijamy folią i wstawiamy na kwadrans do zamrażalnika.
Ciastem wylepiamy foremkę na mazurka - lub średnią tortownicę.
Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 °C
grzanie: dół plus termoobieg
Ponadto:
* 6 łyżek konfitury z borówki amerykańskiej lub śliwkowej lub różanej lub z czarnej porzeczki
MASA MARCEPANOWA:
- 120 g migdałów bez skórki
- 80 g orzechów nerkowca ( jeśli nie masz mogą być migdały)
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- 25 g masła
- 1/2 łyżeczka oleju kokosowego *opcjonalnie
- 100 g likieru mlecznego lub innego o smaku zbliżonym do migdałów
WYPRÓBUJ PRZEPIS NA WIELKANOCNĄ BABKĘ CZEKOLADOWĄ ZE ŚLIWKAMI
Migdały, olej kokosowy i orzechy wrzuć do misy blendera ustaw najwyższe obroty i miksuj pulsacyjnie, aż masa nabierze formę plasteliny. Chwilę to trwa, więc bądź cierpliwy.
Ja miksuje około 30- 40 sekund zbieram szpatułką i ponownie miksuję.
Dodaj likier 100 g. Miksuj dalej przez z 30-40 sekund.
Dodaj cukier puder i masło. Dalej miksuj na gładką masę.
MASA CZEKOLADOWA:
- 80 g czekolady gorzkiej
- 80 g śmietanki 36%
Czekoladę zalej śmietanką i wstaw do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund. Całość wymieszaj.
SKŁADAMY MAZUREK:
Na wystudzony spód mazurka, wykładamy konfiturę, ilość wedle uznania.
Wykładamy masę marcepanową, jest gęsta, więc rób to delikatnie i cierpliwie.
Całość polewamy czekoladą i dekorujemy wedle uznania.
Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, albo całą noc w zależności kiedy przygotowujesz ciasto.
Smacznego!
Wypróbuj również przepis na
Pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńdziękuję ;-)
Usuń