Zakwas żytni na chleb, to najprostszy i bardzo dobrze pracujący zakwas. Po dokarmieniu zakwas zazwyczaj potraja swoją objętość, jest bardzo aktywny a ciasto rośnie na nim, jak szalone!
Przepis na zakwas żytni:
* przepis na zakwas jest modyfikacją przepisu na zakwas żytni Davida McGuinnessa
DZIEŃ 1
- 70 g wody i 50 g mąki żytniej typ 720, wymieszaj w czystym słoju, przykryj folią i odstaw na noc (min 12 godzin)
DZIEŃ 2
- rano dodaj 70 g wody i 50 g mąki żytniej, przykryj folią i odstaw na blacie
DZIEŃ 3
- rano dodaj 140 g wody i 100 g mąki żytniej, przykryj folią i odstaw na blacie
DZIEŃ 4
- rano 280 g wody i 200 g mąki żytniej, wymieszaj, przykryj folią i odstaw na blacie
DZIEŃ 5
- rano: odlej 100 g zakwasu do czystego słoja, dodaj 100 g mąki żytniej i 100 g wody, pozostałą ilość zakwasu usmaż na patelni w formie mini chlebków przypominających pankejki lub zrób bułki na utylizacje zakwasu
DZIEŃ 6
- do czystego słoja odlej 100 g zakwasu, dokarm 80 g mąki żytniej typ 720 i 100 g wody, zakwas podwoi lub potroi swoją objętość jest gotowy do wypieku chleba
Zakwas żytni zawsze wykonuję z mąki żytniej typ 720, taki zakwas robi się łatwiej, zawsze się udaje, ale wiele piekarzy poleca mąkę typ 2000. Warto przetestować obydwie metody i wybrać odpowiednią dla siebie.
WSZYSTKO O WYPIEKU CHLEBA, JAK I WIELE PRZEPISÓW NA CHLEBY ZNAJDZIESZ W MOIM NOWYM E-BOOKU
WSZYSTKO O WYPIEKU CHLEBA, JAK I WIELE PRZEPISÓW NA CHLEBY ZNAJDZIESZ W MOIM NOWYM E-BOOKU
MOJE TIPY NA ZAKWAS:
- zakwas zawsze robię w szklanym słoju
- po dokarmieniu zawsze słój zakręcam pokrywką
- gotowy zakwas zawsze przechowuje w lodówce
- zakwas na 6 dzień nadaje się do wypieku chleba
- GOTOWY zakwas dokarmiamy codziennie lub przechowujemy w lodówce
- zakwas zawsze dokarmiamy w ten sam sposób to dzień 6, czyli do czystego słoja odlewamy 100 g zakwasu, dodajemy 100 g mąki żytniej i 100 g wody, PROPORCJE 1:1:1
- zakwas musi stać podczas jego tworzenia na blacie kuchennym,
- przykrywamy tylko po dokarmieniu przez 2-3 godziny potem musi oddychać, sprawdzi się gaza lub ściereczka
Przydałoby się wiecej info na temat tego jak już zaczynamy przechowywać go w lodówce to co dalej
OdpowiedzUsuńjeśli nie korzystasz z zakwasu to zakręcasz słoik i wstawiasz do lodówki. Raz na tydzień warto wyjąć i normalnie dokarmić jak w dniu 6. to wszystko.
UsuńJaka wielkość słoika potrzebna jest do zrobienia zakwasu?
OdpowiedzUsuńCzy przy dokarmianiu zakwasu, za każdym razem mieszamy składniki od nowa?
Jak długo można przechowywać zakwas w lodówce?
Pozdrawiam serdecznie :)
Najlepiej sprawdzi się słoik litrowy choć w 4 dniu zakwsu jest tyle, że najlepij podzielić go wtedy na dwa słoje.
UsuńZawsze dodajemy makę i wodę i mieszamy z pozostałą ilością w słoju
Przechowywanie w lodówce: zakwas zakręcamy w słoju i wstawiamy do lodowki raz na tydzień trzeba go wyjąć ogrzać i dokarmić tak jak w dniu nr 6.
;-)