kwietnia 14, 2020

Zakwas żytni na chleb od piekarza!



Zakwas żytni na chleb, to najprostszy i bardzo dobrze pracujący zakwas. Po dokarmieniu zakwas zazwyczaj potraja swoją objętość, jest bardzo aktywny a ciasto rośnie na nim, jak szalone!



Przepis na zakwas żytni:

* przepis na zakwas jest modyfikacją przepisu na zakwas żytni Davida McGuinnessa


DZIEŃ 1
- 70 g wody i 50 g mąki żytniej typ 720, wymieszaj w czystym słoju, przykryj folią i odstaw na noc (min 12 godzin)

DZIEŃ 2
- rano dodaj 70 g wody i 50 g mąki żytniej, przykryj folią i odstaw na blacie

DZIEŃ 3
- rano dodaj 140 g wody i 100 g mąki żytniej, przykryj folią i odstaw na blacie

DZIEŃ 4
- rano 280 g wody i 200 g mąki żytniej, wymieszaj, przykryj folią i odstaw na blacie

DZIEŃ 5
- rano: odlej 100 g zakwasu do czystego słoja, dodaj 100 g mąki żytniej i 100 g wody, pozostałą ilość zakwasu usmaż na patelni w formie mini chlebków przypominających pankejki lub zrób bułki na utylizacje zakwasu 

DZIEŃ 6
- do czystego słoja odlej 100 g zakwasu, dokarm 80 g mąki żytniej typ 720 i 100 g wody, zakwas podwoi lub potroi swoją objętość jest gotowy do wypieku chleba


Zakwas żytni zawsze wykonuję z mąki żytniej typ 720, taki zakwas robi się łatwiej, zawsze się udaje, ale wiele piekarzy poleca mąkę typ 2000. Warto przetestować obydwie metody i wybrać odpowiednią dla siebie.



WSZYSTKO O WYPIEKU CHLEBA, JAK I WIELE PRZEPISÓW NA CHLEBY ZNAJDZIESZ W MOIM NOWYM E-BOOKU





MOJE TIPY NA ZAKWAS:

- zakwas zawsze robię w szklanym słoju

- po dokarmieniu zawsze słój zakręcam pokrywką

- gotowy zakwas zawsze przechowuje w lodówce

- zakwas na 6 dzień nadaje się do wypieku chleba

- GOTOWY zakwas dokarmiamy codziennie lub przechowujemy w lodówce

- zakwas zawsze dokarmiamy w ten sam sposób to dzień 6, czyli do czystego słoja odlewamy 100 g zakwasu, dodajemy 100 g mąki żytniej i 100 g wody, PROPORCJE 1:1:1

- zakwas musi stać podczas jego tworzenia na blacie kuchennym,

- przykrywamy tylko po dokarmieniu przez 2-3 godziny potem musi oddychać, sprawdzi się gaza lub ściereczka








4 komentarze:

  1. Przydałoby się wiecej info na temat tego jak już zaczynamy przechowywać go w lodówce to co dalej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli nie korzystasz z zakwasu to zakręcasz słoik i wstawiasz do lodówki. Raz na tydzień warto wyjąć i normalnie dokarmić jak w dniu 6. to wszystko.

      Usuń
  2. Jaka wielkość słoika potrzebna jest do zrobienia zakwasu?
    Czy przy dokarmianiu zakwasu, za każdym razem mieszamy składniki od nowa?
    Jak długo można przechowywać zakwas w lodówce?
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej sprawdzi się słoik litrowy choć w 4 dniu zakwsu jest tyle, że najlepij podzielić go wtedy na dwa słoje.
      Zawsze dodajemy makę i wodę i mieszamy z pozostałą ilością w słoju

      Przechowywanie w lodówce: zakwas zakręcamy w słoju i wstawiamy do lodowki raz na tydzień trzeba go wyjąć ogrzać i dokarmić tak jak w dniu nr 6.
      ;-)

      Usuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI