Caramel cheesecake!

listopada 28, 2014

Caramel cheesecake!




Są tu jacyś miłośnicy serników? Serników kremowych i rozpływających się w ustach, dodam jeszcze tylko, że z karmelem ;-)))

Omonomonnn!!!

;-)

*no dobra dzisiaj dieta nie działa ;-D




Sernik ten powstał całkiem przypadkiem, ostatnim czasem nie mam na nic kompletnie czasu (dlaczego dowiecie się pewnie niedługo ;-)), ciasto robiłam dla mojego K. z okazji jego urodzin (wiem , wiem powinien być tort). Na przygotowanie ciasta po 12 godzinach pracy nie miałam zbyt dużo siły i energii, sernik zrobiłam w 15 minut. Smak boski, mega kremowy, bardzo karmelowy z nutą kakaową. Boski, a że nie trzeba się zbyt napracować, to jeszcze lepiej! A co!







SKŁADNIKI:

-1 kg sera w wiadereczku
- 1 cukier waniliowy
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 puszka mała masy krówkowej o smaku karmelu (zostaw 2 łyżki na wierzch sernika)
- 3 łyżki kakao
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżka brązowego cukru

Wykonanie:
- żółtka oddziel od białek
- do żółtek dodaj w/w składniki i zmiksuj blenderem na gładką masę, co najmniej przez 7 minut
- białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli
- Pianę z białek delikatnie łyżką wymieszaj z sernikiem, tak aby jak najwięcej go napowietrzyć
- masę wylej do dużej tortownicy wyłożonej papierem
- wstaw do nagrzanego pieca na 200 stopni C, pieczemy 50-60 minut (jeżeli masz piekarnik z termoobiegiem to 180 stopni C)
- po upieczeniu  i wystudzeniu posmaruj karmelem


Gotowe!

Idealny dla wszystkich łasuchów!






Bon Appetit!

Zupa krem z bakłażanów i ziemniaków z grzankami! Wege!

listopada 27, 2014

Zupa krem z bakłażanów i ziemniaków z grzankami! Wege!





Ta zupa zachwyciła mojego K. jadł aż mu się uszy trzęsły ;-))) hehehihi. Zupa ma bardzo szlachetny smak, zupełni inny niż by można przypuszczać. Powstała, zresztą tak jak wwiększośćmoich dań całkiem przypadkowo. Otworzyłam lodówkę poszperałam i o to jest!
Zapraszam!



SKŁADNIKI:

- 2 bakłażany
- 3 ząbki czosnku
- 5 ziemniaków średniej wielkości
- 1 cebula
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- bagietka francuska
- kiełki rzodkiewki
- świeża bazylia
- 2 litry wody
- sól, pieprz, kolendra mielona
- chili czerwone
- kawałeczek świeżego imbiru

Ziemniaki (obrane), czosnek i bakłażany, kładziemy w naczyniu żaroodpornym. polewamy oliwą i miodem. Pieczemy do miękkości około 45 minut ziemnaiki, bakłażany 20 minut. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy świeże chili i imbir, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut. Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy przyprawami.
Bagietkę zrumień w tosterze lub piekarniku na złoty kolor.  Kroimy w kostkę, posypujemy zupę, na wierzch wykładamy kiełki i posypujemy posiekanymi ziołami.
Zupę możecie skropić oliwą z oliwek!

Smacznie!!!

Buuuziak!


ps. Zupy na jesienne obiady są najlepsze, rozgrzewają, są mało kaloryczne i łatwostrawne, idealne! Macie swój numer jeden?



Bezglutenowy omlet z łososiem i kawiorem!

listopada 27, 2014

Bezglutenowy omlet z łososiem i kawiorem!



Ciekawy pomysł na śniadanie fit!

Bezglutenowy omlet z dodatkiem norweskiego łososia i kawioru! Pysznie, nietuzinkowo, zdrowo i energetycznie!
;-)
Zapraszam!

Składniki:
- 1 żółtko
- 2 białka
- 2 łyżki mąki ryżowej
- sól
- łosoś norweski plaster
- 1 łyżeczka czarnego kawioru
-1 łyżeczka serka śmietankowego

Białka, żółtko, mąkę i sól wymieszaj trzepaczką na jednolitą masę. Smaż na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu (lub na minimalnej ilości oleju). Po zdjęciu z patelni  omlet posmaruj serkiem, ułóż łososia i kawior, szybkim ruchem zroluj w rulon. Pokrój na równe kawałki!
Już zrobione!



Miłego dnia!

Buziak!

Sałatka z orzechami i Mozzarellą

listopada 26, 2014

Sałatka z orzechami i Mozzarellą



Coś zdrowszego i mniej kalorycznego od tortu ;-)

hehehhe

Buuuuuziaki!

Tort Pinacolada!

listopada 26, 2014

Tort Pinacolada!



Dzisiaj serwuję Wam małą przypominajkę z tamtego roku, przepis ten cieszył się sporym zainteresowaniem, a że ostatnio dostałam zapytanie o jakiś ciekawy przepis na tort, to ten jest pyszny!



Rozgrzewająca kartoflanka z pieczonych batatów i marchwi! Newellowa jesień!

listopada 25, 2014

Rozgrzewająca kartoflanka z pieczonych batatów i marchwi! Newellowa jesień!



Dzisiaj zapraszam Was na pyszną i nietuzinkową kartoflankę z pieczonych batatów i marchwi, podaną z wędzoną Newellą, olejem sezamowym, chrupiącym makaronem z młodej marchwi i kiełkami z cebuli. Zupa ma tak bardzo innym i wyrafinowany smak, że bardzo gorąco ją Wam polecam! Jest idealna na jesienny obiad, rozgrzewa i syci, dzięki dodatkowi Newelli posiłek zyskuje pełnowartościowe białko. Idealny obiad!

ZAPRASZAM!

ROZGRZEJ SIĘ!

;-)





SKŁADNIKI:

- 3 bataty
- 3 marchewki
- kiełki cebuli
- Newella wędzona
- olej sezamowy
- oliwa z oliwek 
- 3 ząbki czosnku
- 1 korzeń pietruszki
- 1 łyżka miodu
- 1 cm imbiru świeżego
- 1 litr wody
- sól, pieprz

Na dużej blaszce ułóż pokrojone i obrane bataty, marchewkę, czosnek i pietruszkę. Polej miodem i oliwą z oliwek. Piecz do miękkości przez około 35 minut.
W garnku zagotuj wodę, włóż pieczone warzywa i gotuj przez 15 minut. Dodaj posiekany imbir. Zmiksuj blenderem na gładką masę, dopraw przyprawami. Podaj z pokrojoną w grubą kostkę  Newellą, pokrojoną dzięki maszynce na makaron marchewką i kiełkami z młodej cebuli. Całość skrop obficie olejem sezamowym. 

Pyszne!

Pięknego dnia!









Gotuj z Newellą
Zimowy stół - inspiracje!

listopada 24, 2014

Zimowy stół - inspiracje!


Złoto i srebro, zawsze sprawdzony patent na zimowy stół!



źródło:
http://czasnawnetrze.pl/mieszkanie-i-dom/aktualnosci/14035-piekny-swiateczny-stol-wyniki-konkursu







Świeczniki przepiękne! Świece.....



ŹRÓDŁO: http://zszywka.pl/p/zimowe-ozdoby-na-stol-10508328.html


Mówcie co chcecie ale bałwan jest MEGA!






Kwiaty! Kwiaty! ;-)))




Przepiękne sztućce!




Smakowicie!



Zimowe wesele

Serwetki z cynamonem! Extra patent!







Zwróćcie uwagę na talerzyk mega! I patent ze słoiczkami do skopiowania!




Bezglutenowe rollsy z Newellą wędzoną!

listopada 24, 2014

Bezglutenowe rollsy z Newellą wędzoną!













Zdrowa, smaczna propozycja na przekąskę lub kolację! Bezglutenowe, chrupiące i bardzo, bardzo smaczne rollsy z newellą wędzoną marynowaną w sosie pistacjowo- ziołowym. Rollsy są bardzo proste i szybkie do przygotowania, nie wymagają od Was dużych umiejętności kulinarnych, dlatego każdy nawet początkujący amator kuchenny może je przygotować. Smak Was na pewno usatysfakcjonuje i nie raz chętnie powrócicie do tego dania!

Serdecznie zapraszam!



Newella wędzona, to produkt naturalny, bez konserwantów i sztucznych barwników. to nic innego jak pasteryzowane białko z jaj kurzych. Produkt ten ma całą masę zastosowań w kuchni. Idealny dla czynnych sportowców, osób z nietolerancją glutenu, skazą białkową czy wegetarian. Produkt ten ma dość duże spektrum zastosowania w kuchni, ponieważ możecie go połączyć niemal z każdym składnikiem. Polecam do wypróbowania!
0% laktozy!
0% glutenu!




SKŁADNIKI:

- Newella wędzona
- papier ryżowy kilka arkuszy
- marchewka młoda
- ogórek zielony
- pietruszka kilka gałązek
- bazylia liście, mięta liście, melisa liście
- 1/2 awokado
- 2 łyżki pistacji posiekanych




- papier ryżowy zmocz pod bieżącym strumieniem wody.
- ułóż na talerzu dwa arkusze.
- ogórka kroimy na cienkie paseczki.
- marchewkę, najlepiej za pomocą maszynki na cienkie długi paseczki
- bazylię, miętę, melisę i pietruszkę zmiksuj z posiekanymi pistacjami i łyżką oleju ryżowego
- newellę pokrój w grubą kostkę i zamarynuj przez 10 minut w sosie pistacjowo- ziołowym
- na papierze ryżowym układamy pokrojone awokado, ogórka, marchewkę, newellę wędzoną zamarynowaną w sosie pistacjowo-ziołowym, dodajemy gałązkę pietruszki i zawijamy papier ryżowy jak na fotografii poniżej

Rollsy możesz podać w takiej formie lub polać sosem chili słodko- kwaśnym!

Pyszne!!!

:-)




Gotuj z Newellą
Newellowe sushi bez glutenu i laktozy!

listopada 24, 2014

Newellowe sushi bez glutenu i laktozy!





W ramach konkursu "Gotuj z Newellą", zapraszam Was na pyszne wegańskie sushi! Dzisiaj na stole lądują sushi maki z wędzoną newellą marynowaną w pesto, z dodatkiem czarnuszki i sushi maki z dużą ilością awokado, wasabi, kiełkami cebuli i wędzoną newellą marynowaną w oleju sezamowym!
Takie sushi zachwyci Was i gości. Wspaniały i ciekawy smak, jak nietuzinkowe połączenie składników -a to już moja specjalność! ;-)

Newella wędzona, to produkt naturalny, bez konserwantów i sztucznych barwników. to nic innego jak pasteryzowane białko z jaj kurzych. Produkt ten ma całą masę zastosowań w kuchni. Idealny dla czynnych sportowców, osób z nietolerancją glutenu, skazą białkową czy wegetarian. Produkt ten ma dość duże spektrum zastosowania w kuchni, ponieważ możecie go połączyć niemal z każdym składnikiem. Polecam do wypróbowania!
0% laktozy!
0% glutenu!







SKŁADNIKI:

- 1 opakowanie Newella wędzona
- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu do sushi
- awokado
- kiełki cebuli
- 1 łyżka pesto
- ocet ryżowy
- sól, cukier
- olej sezamowy
- imbir marynowany
- sos sojowy
- czarnuszka
- nori
- wasabi (chrzan japoński)

Ryż:
ugotowany ryż dopraw octem ryżowym, solą i cukrem do smaku


SUSHI MAKI NEWELLA WĘDZONA Z CZARNUSZKĄ:

- na arkuszu nori ułóż ryż i delikatnie dociśnij
- przez środek wzdłuż rolki, posmaruj wasabi
- newelle pokrój w długi pasek, zamocz w pesto
- ułóż na środku posyp czarnuszką
- szybkim ruchem, za pomocą maty bambusowej zroluj rolkę


SUSHI MAKI Z NEWELLĄ WĘDZONĄ Z AWOKADO

- na arkuszu norii rozłóż ryż , dociśnij delikatnie, dłońmi
- arkusz odwróc na drugą stronę
- na śroku wzdłuż, nałóż wasabi
- ułóż newellę wędzoną (pokrojoną na długie paski), skrop olejem sezamowym
- ułóż kiełki z cebuli
- szybkim ruchem za pomocą maty bamubusowej zroluj w rolkę,
- na rolce układamy raz za razem, cieniutkie plasterki z awokado
- rolkę przykryj folią spozywczą i szybkim ruchem dociśnij awokado do ryżu aby utworzyło całość (tak jak na zdjęciu powyżej)



Sushi podawaj z marynowanym imbirem i sosem sojowym!

Smacznego!

Buziaki!




Gotuj z Newellą
Paszteciki drożdżowe z mięsem!

listopada 21, 2014

Paszteciki drożdżowe z mięsem!



Pyszne i puszyste paszteciki drożdżowe z mięsem!



Makaron z krewetkami i pesto z orzechów brazylijskich

listopada 20, 2014

Makaron z krewetkami i pesto z orzechów brazylijskich



PASTA Z PESTO I KREWETKAMI

Kochani zapraszam Was na pyszne spaghetti  przywiezione prosto z Asyżu, najdłuższe jakie jadłam, nie mieściło mi się w żadnej szafce;-), z dodatkiem pesto ze świeżej bazylii, oliwy z oliwek i orzechów brazylijskich, podane z krewetkami w sosie limonkowym. Pychota




Chlebek dyniowy z kremem szafranowo-dyniowym / Pumpkin bread

listopada 19, 2014

Chlebek dyniowy z kremem szafranowo-dyniowym / Pumpkin bread







Słodki chlebek drożdżowy przekładany masą szafranowo-dyniową. Idealna głębia smaku. Ciasto na chleb przyprawiłam cynamonem i kardamonem, masę z dyni wzbogaciłam szafranem, miodem i imbirem. Całość dała niesamowity efekt. Chlebek został zjedzony tego samego dnia ;-)

Zapraszam!




Szafran, jak i wiele innych prawdziwie aromatycznych przypraw otrzymałam od firmy http://www.skworcu.com.pl/, przyprawy są wysokiej jakości. Każda pakowana w oddzielną hermetyczną folię.
 Więcej możecie poczytać na ich stronie KLIK (dodam, że ceny bardzo przystępne ;-) )






SKŁADNIKI:

NA KREM SZAFRANOWO- DYNIOWY:

- 1 opakowanie szafranu (www.skworcu.com.pl)
- 1 cała szklanka puree z dyni
- 3 łyżki miodu
- imbir świeży kawałeczek
- 5 łyżek brązowego cukru
- łyżka masła

W rondelku zagotuj i wymieszaj wszystkie składniki. Zmiksuj blenderem na gładki, gęsty krem.


NA CIASTO NA CHLEBEK:

- 2 szklanki mąki wrocławskiej
- 1/2 opakowania drożdży świeżych
- 220 ml ciepłego mleka 3,2%
- 3 łyżki cukru brązowego
- cukier waniliowy
- cynamon - 1 płaska łyżeczka
- kardamon - 1/4 łyżeczki
- 1/4 kostki masła (nie używaj margaryny! )
- 2 jaja
- 1 żółtko

Mąkę wsyp do miski. Zrób wgłębienie. 
W kubeczku rozpuść całe drożdże  w 100ml ciepłęgo mleka, dodaj 1 łyżeczkę cukru. Wmieszaj i wlej do wgłębienia. Zbierz troszkę mąki dookoła i wymieszaj z rozczynem, na gęstą papkę. Odstaw na 20 minut. 
Rozczyn znacznie urośnie, dodaj resztę mleka, cukier i przyprawy. 
Jajka ubij mikserem, dodaj do ciasta. 
Całość energicznie mieszamy, wyrabiając ciasto. Robimy to w taki sposób aby napowietrzyć ciasto.  Wyrabiamy minimum 10 minut.
Dodajemy stopione, ciepłe masło.
Wyrabiamy kolejne 10 minut, bardzo energicznie.
Ciasto ma być gładkie i pulchne. Nie może się kleić do rąk. Podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Na minimum 45 minut.
Po tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.
Wyjmujemy ciasto, wałkujemy na prostokąt, smarujemy krem szafranowo-dyniowym.
Prostokąt składamy na pół. Odcinamy w miarę możliwości równe kwadraty i układamy w blaszce, tak aby potem móc odrywać sobie płaty chlebka. 




Smacznego!
;-)

Zapraszam na mój profil na Facebooka SmykWKuchni.

Buuuuziaki!!!!







Kurczak, gruszka, cukinia = PYSZNIE!

listopada 16, 2014

Kurczak, gruszka, cukinia = PYSZNIE!



Świetny pomysł na pyszny i niskokaloryczny obiad. Rolada z piersi kurczaka, z gruszką konferencją, młodą cukinią i pieczonym czosnkiem. Co tu dużo pisać zróbcie dzisiaj na obiadek! 

Serdecznie zapraszam!





SKŁADNIKI:

- 1 szt. podwójnej piersi z kurczaka
- 2 gruszki konferencje
- 1 młoda cukinia
- czosnek
- oliwa z oliwek
- sól himalajska
- łyżeczka miodu
- pieprz kolorowy

Pierś z kurczaka rozetnij wzdłuż, oprósz solą i pieprzem.
Gruszki kroimy, obieramy i na łyżce oliwy podsmażamy wraz z cukinią przez 3 minutki.
Wykładamy na pierś z kurczaka, polewamy miodem, rolujemy. Możecie spiąć patyczkami. Polewamy sosem z podsmażenia i oliwą, pieczemy pod przykryciem z foli aluminiowej, przez około 30-40 minut w nagrzanym piecu!





Smakowało?

;-))))


Pięknej niedzieli Wam życzę!







Buuuuuuuuziaki!

Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni!


Karola



CHIC!

listopada 15, 2014

CHIC!



Powody dla których lubię listopad:

- mogę założyć ukochane cieplutkie rękawiczki, środek mają wyłożony kożuszkiem lub ciepłym polarem mam ich całą masę <3

- kolorowe, szeleszczące liście pod butami

- czapki z pomponami ;-)

- szale, szaliki, kominy, których nigdy dość, uwielbiam te w kolorach szarości, bieli i pudrowego różu

- gorący kubek herbaty, który nie parzy w dłonie, tylko je ogrzewa 

- botki, kozaczki i KALOSZE z futerkiem i ozdobnym ślaczkiem 

- czas w którym zaczynam myśleć o Świętach, i się nikomu nieprzyznane że już czekam na te dni

- dynia, dynia i jeszcze raz dynia; zupa z dyni rozgrzewa jak żadna inna, z dużą ilością imbiru i chili ;-)

- kawę, którą przyprawiam cynamonem, kardamonem, lub syropami orzechowym lub karmelowym 

- przytulańce na dworze, żeby było cieplej ;-))

- wieczory, długie, z kocykiem na nogach i grzańcem w dłoni ( w tym roku prym wiedzie ten z cydru i rumu)

- pieczenie pierniczków ;-)

- i długie, leniwe poranki, człowiek nie chce się wynurzyć z cieplutkiej pościeli, rozbudza się powoli i przeciąga chwile pozostania w łóżku w nieskończoność ;-))))))))

A Wy za co lubicie listopad?

;-)))



CHOCOLATE MUFFINS

listopada 15, 2014

CHOCOLATE MUFFINS






Weekend! Czas na coś słodkiego dla bliskich. Postawiłam na szybkie i łatwe w wykonaniu czekoladowe muffinki. Są bardzo smaczne i dość słodkie. Przygotowałam je z dodatkiem dojrzałej gruszki i czekolady mlecznej. 

Smacznego!




SKŁADNIKI:

- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 jaja
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki kakao
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka jogurtu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon, kardamon, wanilia
- 1 duża gruszka pokrojona w kosteczkę
- czekolada mleczna cała tabliczka lub czekoladowe kuleczki

Jajka wybij do miski dodaj cukier, ubijaj robotem na wysokich obrotach, aż jajka zrobią się prawie białe (około 12 minut), dodawaj porcjami olej i pozostałe składniki. Wymieszaj masę bardzo dokładnie. Nakładaj do papierowych papilotek. Piecz przez 30- 35 minut w nagrzanym piecu.

Smacznego!

Zapraszam na Faceeboka SmykWKuchni!




pozdrawiam

Karola ;*

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI