Pomysł na pyszne i ciekawe danie dla dzieci na kinderbal lub inną imprezę, może wydawać się czasami dużym wyzwaniem. Dzieci to wymagający smakosze i trzeba się czasami mocno na główkować co zaproponować im do zjedzenia. Posiłki dla dzieci na różnego rodzaju uroczystości powinny nie tylko dobrze smakować ale również ciekawie wyglądać, być atrakcją dla uczestników imprezy.
Przygotowałam burgery dla dzieci z chrupiącymi chipsami z buraka i cukinii, frytkami z batatów, ośmiorniczkami z parówek z szynki - Henryk Kania i ketchupem z mango.
Bułeczki zrobiłam samodzielnie, bo wiadomo, że własnie takie są najlepsze!
Miałam dwóch recenzentów tego dania jedenastoletniego Tobiaszka i dziewięcioletnią Zuzankę. Chyba każde dziecko uwielbia parówki i trudno się bez nich obyć, nacięte końcówki sprawiły, że przybrały one fajną i ciekawą formę, podczas smażenia. Parówki z szynki od Henryka Kani są przygotowywane w 93% z mięsa z szynki, charakteryzują się wysoką zawartością białka, są bez glutaminianu monosodowego i bez fosforanów.
Byłam ciekawa, jak zareagują na chipsy z warzyw i najbardziej spodobało mi się pytanie Tobiaszka: "Ciocia a co to jest takie dobre i fajne?" (pytał pokazując chipsy z buraka!), co utwierdziło mnie w przekonaniu, że dzieci lubią warzywa, tylko trzeba im je ciekawie przemycać. Ketchup z mango to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego.
Polecam przepis bo burgery zniknęły szybciutko!
PRZEPIS NA BUŁKI DO BURGERÓW:
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 350 ml letniego mleka
- 2 czubate łyżki masła
- 1/6 łyżeczki soli
- łyżka sezamu
- 40 g drożdży świeżych
- jajko do posmarowania bułeczek
Do misy robota wsyp mąkę, zrób wgłębienie, wsyp pokruszone drożdże. W wgłębienie wlej 100 ml ciepłego ale nie gorącego mleka i wymieszaj z drożdżami i częścią mąki. Pozostaw na 20 minut, aż rozczyn podwoi objętość.
Masło stop w rondelku.
Dodaj pozostałe składniki, masło i wyrabiaj robotem na jednolite ciasto.
Ciasto przykryj ściereczka i odstaw na 30 minut.
Ciasto podziel na 8 części uformuj kulki i ułóż na blaszce do pieczenia.
Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem.
Pieczemy 30 minut temp. 170-180 stopni C.
Studzimy na kratce.
Burgery dla dzieci z parówkami z szynki:
- 1 opakowanie Parówki z szynki- Henryk Kania
- 5 bułek do burgerów
- 2 bataty
- 1 mały burak
- 1 mała cukinia
- łyżka sezamu
- 1 mango
- świeża bazylia
- olej rzepakowy do smażenia
1. Parówki natnij na cztery części po każdej ze stron.
Cukinię i buraczka zetnij na mandolinie na cienkie plasterki.
2. Bataty obierz ze skórki, pokrój na frytki i smaż na złoty kolor.
3. Mango obierz ze skóry, usuń pestkę i zmiksuj miąższ.
4. Na gorący olej rzepakowy wrzuć ostrożnie plasterki warzyw i smaż do momentu aż będą delikatnie się złocić. Wyjmij łyżką cedzakową na papier i odsącz.
5. Parówki również usmaż na rumiany kolor.
6. Usmażoną cukinię wymieszaj z łyżką sezamu, tak aby chipsy były otulone ziarnami.
7. Bułeczki kroimy na pół, smarujemy ketchupem z mango, układamy składniki w dowolnej kolejności i przykrywamy górą bułeczki. Dodatkowo możesz dodać świeże zioła, jak np. bazylia.
Podajemy gorące!
Zrobię synkowi
OdpowiedzUsuńWow! Rewelacja! Własnie szukam czegoś na imprezkę urodzinową dla dzieci, ale nie chcę karmić zamawianymi fast foodami :) Przyznam, że wygląda niczym z restauracji, mam nadzieję, że też uda mi się zyskać taki efekt. Batatów i mango w burgerach jeszcze nie jadłam, więc sama jestem ciekawa, jak to będzie smakować. Zrobimy kilka dodatkowych dla siebie i dla męża :) Dziękuję za inspiracje, czuję, że to będzie hit imprezy.
OdpowiedzUsuń