Pyszna i naturalna latte przygotowana na klasycznej kawie Inka i mleku migdałowym, które możecie wykonać samodzielnie w domu. Kawa ma gęstą i kremową piankę, mleko pięknie się pieni choć potrzeba troszkę więcej czasu na jego spienianie niż przy mleku krowim. Taką kawę możecie pić o dowolnej porze dnia, jest naturalna. Kawa Inka to zbożowa kawa uzyskana z esencji jęczmienia, żyta i cykorii. Ma harmonijną kompozycję i łagodny smak. Co ciekawe jest tez źródłem błonnika a jedna porcja dostarcza zaledwie 14 kcal. W połączeniu z mlekiem migdałowym tworzy niesamowity duet smakowy i taki napój sam w sobie jest przepysznym deserem.
Przepis na migdałowe latte:
- 120 ml mleka migdałowego
- 1 porcja kawy Inki
- łyżka płatków migdałowych
Mleko migdałowe:
- 1 szklanka migdałów
- 2,5 szklanki wody
Migdały zalej 250 ml wrzątku i odstaw najlepiej na noc. Rano dodaj 370 ml wody i
całość zmiksuj w blenderze kielichowym. Mleko przecedź przez gazę i wlej do
buteleczki. Możesz je przechowywać 3-4 dni w lodówce.
Wiórki z migdałów zużyj do owsianki czy do naleśników.
Mleko migdałowe spieniamy dyszą od ekspresu bądź spieniaczem elektrycznym,
trwa to około minuty dłużej niż przy spienianiu mleka krowiego. Spienione mleko przelej do wysokiej szklanki.
Płatki migdałowe zrumień na suchej patelni.
Kawę Inkę zaparz w małym dzbanuszku. Delikatnie po ściance wlej kawę do
spienionego mleka, powstaną trzy warstwy. Im kawa będzie dłużej stała to dwie
dolne warstwy ulegną naturalnemu wymieszaniu się.
Na spienione mleko posyp zrumienione, migdałowe płatki.
Smacznego!
Wygląda przepysznie ☺
OdpowiedzUsuńdziękuję pieknie ;-)
UsuńTwoja kawa wygląda świetnie! Osobiście preferujemy taką w wersji z klasycznym espresso :)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie...
OdpowiedzUsuń