marca 01, 2019

Risotto z jarmużem i krewetkami, obiad w 15 minut





Risotto to zawsze dobrym pomysł na obiad, z kilku powodów przede wszystkim można je zrobić z wielu składników np. jarmużu, szpinaku czy innych warzyw. Może być wegetariańskie lub nie. U mnie dzisiaj risotto z jarmużem i krewetkami.

SKŁADNIKI:


- 2 szklanki ryżu do risotto
- 1/4 kostki masła
- 1 szklanka mleka plus woda
- oliwa z oliwek, chili, czosnek, rozmaryn
- mrożony jarmuż bio
- krewetki koktajlowe


Na rozgrzanej patelni rozpuść masło, dodaj czosnek i gałązkę rozmarynu, przesmaż 2 minuty. Dodaj ryż, przesmaż dodaj mleko i wodę, i przykryj pokrywką, jak ryż wchłonie wilgoć dodaj jarmuż wodę i gotuj dalej. Wodę dodajemy aż ryż będzie miękki. 
Na osobnej patelni na maśle przesmaż czosnek i chili , dodaj krewetki i smaż chwilkę, dodaj do risotta. Całość jeśli lubisz możesz posypać serem np. wędzonym solankowym lub parmezanem. 

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI