lutego 05, 2019

Zapiekane naleśniki z lemon curd, śmietanką kokosową i chipsami z kokosa. Śniadanie jak na egzotycznych wyspach!







Ale to jest petarda!!! Przepyszne zapiekane cieniutkie naleśniki, nadziane idealnym kremem lemon curd, zatopione w sosie ze śmietanki kokosowej pod chrupiącą chmurą z chipsów kokosowym, zapiekane na grubych plastrach bananów. To śniadanie wymiata, za to śniadanie, które również może być obiadem będą Ci wdzięczni wszyscy domownicy! 
Idealnie cienkie naleśniki to podstawa, słodko- kwaśny lemon curd, słodycz rozprażonych bananów i chrupkość kokosa wprawia w błogostan. 
Oj wyszło mi to danie! Oj wyszło!
A jakie proste do zrobienia ;-)


Przepis na lemon curd, już Wam podawałam i znajdziesz go TUTAJ.


Podstawą są dobre cieniutkie naleśniki. Aby takie zrobić musisz mieć patelnię najlepiej do naleśników, ma ona niski rant dzięki czemu z łatwością możesz obracać naleśniki. 
Szeroka wygodna łopatka do obracania naleśników.


Przepis na ciasto na naleśniki


- 1 kubek (pojemność 500ml) mąki tortowej
-  500 ml wody gazowanej
- 300 ml zimnego mleka
- 2 jajka zerówki + 1 żółtko
- 80 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżka proszku budyniowego 
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki rozpuszczonego masła 

W/w składniki wymieszaj bardzo dokładnie ze sobą, ciasto musi być lejące się i rzadkie. Miskę z ciastem odstaw na godzinę do lodówki.
Wyjmij ciasto jeśli zgęstniało dodaj 100 ml mleka, wymieszaj.
Smaż bardzo cienkie naleśniki, ja olej dodaję na patelnię tylko przy smażeniu  pierwszego naleśnika potem już nie ma takiej potrzeby. 







Ponadto:

- 250 ml lemon curd
- 2 banany
- 1/2 puszka mleczka kokosowego wraz ze śmietanką
- otarta 1/2 cytryny
- 150 ml wody lub mleka krowiego lub roślinnego
- opcjonalnie 2 łyżki cukru
- 3 garście chipsów z kokosa
- masło do wysmarowania formy


Nadziewamy!

Formę do pieczenia wysmaruj masłem, na dno ułóż pokrojone w grube plastry dwa banany.

Naleśniki smarujemy lemon curd, po łyżce na naleśnik i rolujemy na 1/4 koła. Układamy na plasterkach banana.


Mleczko kokosowe wymieszaj ze śmietanką, która oddziela się na górze w puszce.

Dodaj wodę lub mleko (wedle uznania), otartą skórę z cytryny i opcjonalnie cukier ( ja cukru nie dodaje, nie dodaje również jak widziałeś/łaś do naleśników, dlatego jeśli lubisz słodkie to dodaj, jeśli nie to pomiń ten składnik, pamiętaj, że na dole w formie mamy banany, które po upieczeniu są słodkie! Wybierz te dojrzałe one będą jeszcze bardziej słodkie). 

Wszystkie naleśniki zalej masą kokosową. Na wierzch posyp obficie prawdziwe chipsy z kokosa, jeśli takich nie masz użyj zamiennie wiórków kokosowych. 

Wstaw do pieca i piecz przez 30 -40 minut na złoty kolor, 
temperatura u mnie 170 stopni C. Połowa czasu grzanie dół, połowa dół plus termoobieg.




  





 Po upływie czasu pieczenia wyjmujemy ostrożnie z piekarnika i podajemy od razu gorące!






Smacznego!



1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI