Dzisiaj mam dla Was bardzo szybki i prosty przepis na coś słodkiego, kiedy najdzie Was ochota a w domu same niezdrowe przekąski. Te ciasteczka bananowe są przepyszne, są lekko wilgotne, bogate w błonnik, bo zawierają sporo otrąb pszennych i płatków owsianych. Mają niesamowity smak dzięki chipsom z kokosa - ale takim prawdziwym tj. tylko wysuszony kokos. Polecam Wam, są bez mąki i bez cukru. Idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie dla dzieciaków do szkoły, czy też jako szybkie śniadanie, bądź po prostu przekąska.
PRZEPIS NA BANANOWE CIASTECZKA
- 2 bardzo dojrzałe banany (400g miąższu)
- 2 jajka zerówki
- 100 g otrąb pszennych
- 100 g płatków owsianych
- 100 g chipsów kokosowych lub wiórków kokosowych
- 3 łyżki masła ewentualnie 4 łyżki oleju kokosowego
Banany rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, dodaj jajka i pozostałe składniki. Całość wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Nakładaj porcje na blaszkę łyżką tworząc ciasteczka.
Pieczemy 30 minut w temp. 165-175 stopni.
Ciasteczka są lekko wilgotne w środku i przepyszne!
Wyglądają pysznie. Dziś upiekę. Dziękuję 😘
OdpowiedzUsuńSuper!
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńw sam raz na weekendowe śniadanie do kakao:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie jestem w trakcie pieczenia 😊
OdpowiedzUsuń