Chodziło za mną to ciasto, oj chodziło w minioną sobotę byliśmy na fajnej imprezie, na której zjadłam trzy kawałki pysznych ciast. Między innymi jednym z nich było ciasto z porzeczkami. Pomyślałam sobie, że muszę w domu zrobić jakieś ciasto z tymi owocami. W lato robiłam z Lubym dżem z czarnej porzeczki okazał się strzałem w dzisiątkę!
To ciasto jest bardzo proste i nie wymaga zbyt dużych umiejętności, lubię je po jest to połączenia słodkiego i kwaśnego, chrupiącej bezy z migdałami i kruszonką z migdałów.
Polecam do zimowej kawki!
PRZEPIS NA CIASTO Z PORZECZKAMI I BEZĄ MIGDAŁOWĄ
przepis na dużą torownicę
CIASTO KRUCHE
Wskazówki dot. ciasta kruchego:
- zagniataj najszybciej, jak się da, nie ogrzewaj ciasta
- nigdy nie zamieniaj masła na margarynę bo inaczej kruche Ci nie wyjdzie
- po jaja sięgaj prosto z lodówki
- masło zawsze musi być mocno schłodzone i prosto z lodówki
- 125 g masła
- 250 -270 g mąki pszennej typ 450 lub 500
- 5 żółtek
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru pudru
w/w zagniatamy, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na kwadrans
BEZA migdałowa:
- 5 białek
- 7 łyżek czubatych cukru pudru
- szklanka zmiksowanych na proszek migdałów
- szczypta soli
Białka ubij w misie robota na sztywno, dodaj cukier i ubijaj ciągle, dodaj mąkę z migdałów, wymieszaj łopatką i gotowe.
Masa budyniowa:
- 1 opakowanie proszku budyniowego o smaku waniliowym lub śmietankowym
(ja użyłam o smaku krówki bo innego nie miałam ;-) i dodałam kieliszek adwokata, to taki mój trik na zmianę smaku w razie gdybyście też nie mieli )
- 80 g masła
- 2 całe jajka
- łyżka mąki pszennej
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 500 ml mleka
Do rondelka wlej około 350 ml mleka.
Resztę mleka w osobnym kubku lub misce (będzie wygodniej!) wymieszaj z proszkiem budyniowym, mąką pszenną, ziemniaczaną i jajkami.
Nastaw na ogień rondelek z mlekiem dodaj masło i wlej masę, od tej pory ciągle mieszaj masę tzw. rózgą -trzepaczką. Masa wraz ze stopniem gotowania się będzie gęstnieć, dzięki ciągłemu mieszaniu nie zrobią się żadne grudki. Masa jest kremowa i gęsta.
Tortownicę wysmaruj masłem, wylep dno ciastem wyjętym bezpośrednio z lodówki.
Wyłóż gorący krem budyniowy.
Na krem budyniowy wykładamy dżem porzeczkowy u mnie dwa standardowe słoiki.
Jeśli masz świeże lub mrożone porzeczki, możesz ich użyć.
W zastępstwie porzeczki możesz użyć wiśni lub jagód!
Na dżem wykładamy bezę.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni C.
Czas pieczenia nastawiamy na 1 godzinę. Po upływie 10 minut ostrożnie na bezę wysypujemy kruszonkę.
Kruszonka z migdałów:
- 3/4 szklanki migdałów
- 2 duże łyżki masła
- łyżka mąki
Migdały zblenduj, wymieszaj z masłem i mąką.
Ciasto kroimy dopiero, jak całkowicie wystygnie. Teraz zimą wystarczy, że wystawisz je na balkon na godzinę i gotowe ;-)
Smacznego!
O ranny... jak ono cudownie wygląda!
OdpowiedzUsuńOoo coś dla mnie:-) mam pół zamrażarki porzeczek wreszcie się przydadzą:-)
OdpowiedzUsuń