lutego 06, 2019

Sernik chałwowy z czekoladą!





Sernik chałwowy, chodził za mną już od jakiegoś czasu. Ostatnio to bardzo często piekę serniki, chyba dlatego, że to ciasto, które można jeść kilka dni i się nie zsycha, jest zawsze smaczne, smakuje każdemu no i postawiłam też podszkolić się w kwestii serników i piec je ciągle, łącz ze sobą rożne smaki, aby znaleźć te prawidłowe połączenia. I dzisiaj o to przedstawiam Wam go - sernik z chałwą! Obłędnie dobry, kremowy i ten smak i zapach! Nie do podrobienia, jedyny w swoim rodzaju, bardzo szlachetny smak i jestem pewna, że zadowoli każdego.
Muszę Wam powiedzieć, że w kwestii pieczenia serników, na prawdę trzeba je piec w kąpieli wodnej, one wtedy smakują całkowicie inaczej, przede wszystkim są bardziej kremowe, równo się pieką i nie opadają spektakularnie.  Sposób pieczenia przy serniku chyba jest najbardziej ważną sprawą, raz że kąpiel wodna a dwa musimy sernik piec góra i dół, wtedy nigdy Wam nie popęka, a jeśli nawet to będzie minimalne pęknięcie, ale to zdarza się tylko jeśli powierzchnia sernika jest bardzo duża. 





PRZEPIS NA SERNIK CHAŁWOWY


FORMA MAŁA  WYSOKA TORTOWNICA lub składniki x2 na dużą formę


SPÓD SERNIKA:

- 100 g maślanych herbatników
- 50 g masła

Herbatniki wrzuć do blendera i zmiksuj na proszek, dodaj roztopione masło i zagnieć całość.
Wylep spód małej tortownicy.


MASA SERNIKOWA:

- 500 g sera z wiadereczka
- 3 jajka zerówki
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka proszku budyniowego
- 1 łyżka mąki tortowej
- 200 g dobrej jakości chałwy



W misie robota umieść żółtka i białka, zacznij ubijać aż mocno się napowietrzą około 5-7 minut, dodaj cukier i dalej ubijaj przez 5 minut, dodawaj po łyżce sera i ubijaj nadal, dodawaj porcjami chałwę i ser aż skończą się składniki. Na samym końcu dodaj mąkę i proszek budyniowy. Całość wymieszaj, masa musi być jednolita bez żadnych grudek. 
Masę wylej na spód z herbatników. 
Tortownicę z sernikiem umieść w większej brytfance, wlej do niej ciepłą wodę, tyle aby tortownica stała w niej około 2 -3 cm w wodzie.
Pieczemy góra i dół temp 165 stopni C przez 1 godzinę i 20 minut. 
Pieczenie góra i dół.
Po upływie czasu pieczenia, drzwiczki w piekarniku uchylamy tylko i pozostawiamy sernik jeszcze na 30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy z brytfanki. 
Sernik studzimy całkowicie najlepiej upiec go na noc a rano dokończyć.



Polewa z gorzkiej 
czekolady


- 80 g gorzkiej czekolady (80-90% kakao)
- 5 łyżek mleka 

Czekoladę i mleko umieść w kubku wstaw do mikrofali aby się rozpuściła, wymieszaj i oblej sernik.

Całość oprósz grubą warstwą chałwy i gotowe!







2 komentarze:

  1. Witam, przepis obłędn. Mam kilka pytań czy woda nie dostanienie się do formy z ciastem? Czy trzeba wyłożyć formę papierem do pieczenia czy przesmarować masłem? Jakiej firmy ser Pani poleca? Jaka średnica tortownicy?Pozdrawiam ��

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis ! Jutro zabieram się za pieczenie :)
    Jaką chałwę Pani poleca ?
    Pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI