Pyszny, zdrowy i szybki obiad. W dzisiejszych czasach na dobry i zrównoważony posiłek składają się chyba trzy składowe: zdrowe - coraz częściej czytamy etykiety, co raz częściej omijamy produkty w składzie, których widnieją tajemnicze E, co raz częściej sięgamy po produkty naturalne, jak również co raz częściej wybieramy produkty polskie, powstałe w małych rodzinnych firmach, gdzie dba się o każdy szczegół i jakość. Drugi ważny aspekt to szybkość - dzisiaj każdy z nas żyje na dwa razy szybszych obrotach niż nasi rodzice, nie mamy czasu na zbyt skomplikowane dania i stanie w kuchni ponad godzinę, chcemy aby posiłki powstawały w kwadrans!
I trzeci aspekt - smak, poszukujemy wciąż nowych doznań kulinarnych, szukamy nowych smaków, co raz chętniej sięgamy do kuchni innych krajów i tam szukamy różnych inspiracji, które z chęcią przenosimy do naszej kuchni.
Moje dzisiejsze danie jest odpowiedzią na te trzy cechy, których wymagamy w nowoczesnej kuchni. Przede wszystkim troska o dobry jakościowo produkt. Dzisiaj chciałam Wam polecić bardzo dobre jakościowo makarony LUXURY FOOD tworzone na bazie wody źródlanej.
Makarony te powstały z myślą o tych, dla których liczy się jakość i smak! Charakteryzują się wysoką zawartością białka, błonnika pokarmowego są idealne dla osób dbających o swoje zdrowie.
Więcej informacji możecie znaleźć tutaj:
www.facebook.com/makaronydlaswiadomych
Makarony Luxury Food będą dostępne w Lidl w dniach 07-09 luty 2019.
Makarony te powstały z myślą o tych, dla których liczy się jakość i smak! Charakteryzują się wysoką zawartością białka, błonnika pokarmowego są idealne dla osób dbających o swoje zdrowie.
Więcej informacji możecie znaleźć tutaj:
www.facebook.com/makaronydlaswiadomych
Makarony Luxury Food będą dostępne w Lidl w dniach 07-09 luty 2019.
Szybkość, makaron należy do tych składników, które przygotowujemy w kilka minut, w międzyczasie kiedy się gotuje możemy przygotować kilka dodatków i w kwadrans stworzyć pyszne i nietuzinkowe danie. Makarony są bardzo smaczne a dzięki połączeniom z ziołami takimi jak choćby tymianek, nabierają całkowicie innego smaku, dzisiaj czułam się tak, jakbym na nowo odkryła żytni makaron i od razu się polubiliśmy. Wiem, że będzie często gościł na naszym stole. Teraz makarony Luxury Food, znajdziecie w ofercie sklepów Lidl, dzięki czemu stały się one bardzo łatwo dostępne. Koniecznie wprowadź trochę zdrowia do swojej diety!
Mój pomysł na danie z makaronem żytnim z tymiankiem, jest inspiracją kuchni francuskiej. Wielokrotnie przeglądając francuskie książki kucharskie, napotykałam przepisy na kurczaka z dodatkiem winogrona. Pojawiały się one w różnych kompozycjach, pieczone, smażone bądź duszone. Sama nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam z ich przygotowaniem, bo po zjedzeniu tego posiłku moje kubki smakowe poszybowały gdzieś hen daleko w górę. Muszę przyznać, że danie choć bardzo proste, nieskomplikowane jest totalną petardą. Jestem pewna, że pozytywnie zaskoczy każdego z Was i trafi na stałe do Waszej kuchni. Makaron żytni z tymiankiem Luxury Food zrobił niesamowity efekt, jego smak jest taki wytrawny a dodatek tymianku (wiecie, że to jedno z moich ulubionych ziół!) spowodował, że całość nabrała charakteru i powiem szczerze, że to danie śmiało mogłoby znaleźć się w niejednym menu restauracji, więc jeśli masz kwadrans to pędź do kuchni i ugotujmy razem coś pysznego!
PRZEPIS NA MAKARON ŻYTNI Z TYMIANKIEM Z KURCZAKIEM W SOSIE CYTRYNOWO -MIODOWYM Z KARMELIZOWANYM CIEMNYM WINOGRONEM
- 1 opakowanie makaronu żytniego z tymiankiem LUXURY FOOD
- 4 porcje po 100 g piersi z kurczaka
- kilka gałązek tymianku
- oliwa z oliwek
- 2-3 ząbki polskiego czosnku
- 1-2 łyżki miodu
- sok z 1/2 cytryny
- otarta skórka z 1/2 cytryny
- 1-2 grono ciemnych bezpestkowych winogron
- kolorowy pieprz, sól
- kiełki koniczyny bądź inne, jakie lubisz
W garnku ugotuj żytni makaron z dodatkiem tymianku według instrukcji na opakowaniu tj. 7 minut.
W między czasie rozgrzej patelnie wlej oliwę z oliwek, dodaj pokrojony w równą kostkę filet z kurczaka, jak i posiekany czosnek. Całość skrop sokiem z cytryny, dodaj sól i kilka ziaren kolorowego pieprzu. Smażymy aż mięso będzie gotowe, dodaj miód i pozwól aby całość się skarmelizowała ( około 3 minuty). Do mięsa z sosem dodaj ugotowany i odcedzony na sicie makaron, całość wymieszaj, dodaj otartą skórkę z wyparzonej niewoskowanej cytryny. Na tej samej patelni na oliwie z oliwek podsmaż przez 1 minutę winogron, dodaj łyżkę miodu i smaż z każdej ze stron chwilę. Winogrono ładnie się skarmelizuje, zacznie pękać uwalniając swoją słodycz i sok. Dodaj po małym gronie na talerz. Całość możesz dodatkowo skropić dobrej jakości oliwą z oliwek i posypać listkami świeżego tymianku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.