lutego 07, 2018

PĄCZKI NA TŁUSTY CZWARTEK



TŁUSTY CZWARTEK JUŻ JUTRO! 

Nie mogło zabraknąć pączków! Ostatnio dzieliłam się z Wami przepisem na mini pączki, możecie też zrobić pączki pełnowymiarowe, z przepisu mojej Teściowej- bardzo puszyste, hiszpańskie churrosy, lub właśnie te puszyste i bardzo fajne pączki, które robi się w bardzo prosty sposób. 
Robi się je z ciasta parzonego i smaży na gorącym oleju rzepakowym.
Są bardzo puchate i takie lekkie. Siostrzeniec miał dzisiaj ucztę!





PRZEPIS NA PUSZYSTE PĄCZKI GNIAZDKA

składniki:

- 100 g masła
- 200 ml wody
- 1 cała i 3/4 szklanki mąki typ 480
- szczypta soli
- 5 jaj rozmiar L
- 700 ml oleju rzepakowego do smażenia

W rondelku zagotuj wodę z margaryną.
Wsyp sól.
Wsyp na wrzątek mąkę i całość wymieszaj drewnianą łyżką.
Ciasto jest gęste.
Wystudź ciasto do temperatury ciała.
Dodawaj po jajku i ucieraj robotem kuchennym.
Ciasto powinno być błyszczące i być konsystencji gęstego kremu.
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką.
Z papieru do pieczenia wytnij 2-3 kwadraciki.
Na kwadracik wyciśnij porcję ciasta - okrąg i włóż na gorący olej, trzymając za róg. Ciasto odklei się i będzie się smażyć, na ten sam papierek wyciskamy kolejnego pączka itd.


 Pączki smażymy na zloty kolor, wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na papierze.
Posypujemy cukrem pudrem.

I gotowe!

Dzisiaj na moim insta stories możecie zobaczyć od początku do końca, jak je robię! Wbijajcie! ;-)))

Smacznego!




8 komentarzy:

  1. Znamy churros bardzo dobrze:) a te wygladaja.przepysznieeee. na bank zrobimy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Karolino, ale dlaczego margaryna? Nie używam jej do żadnych wypieków. Mam nadzieję, że i tu mogę dać masło :)...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne, że można masło. Ja akurat nie miałam w domu...na maśle zawsze smaczniejsze ;-)

      Usuń
    2. Pewnie, że tak :). Dziękuję i pozdrawiam :).

      Usuń
  3. Już wiem co będę jutro z samego rana robić :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI