stycznia 13, 2018

CHURROS! PRZEKĄSKA NA KARNAWAŁ! OBŁĘDNIE DOBRE ;-)







CHURROS

PRZEKĄSKA NA IMPREZĘ KARNAWAŁOWĄ I NIE TYLKO!



Muszę zacząć od tego, że uwielbiam te małe raczki ;-))), dzisiaj miałam przecudownego modela mojego Chrześniaka, szkoda, że tak rzadko się z nim widzę. Ale się nie rozckliwiam i jedziemy z churrosami!
Churros to hiszpańska przekąska, głównie jadana na śniadanie, są przygotowywane z parzonego ciasta i smażone- tak jak pączki- w głębokim oleju. W Hiszpanii kupimy je w sklepach Churreria, które bez problemu znajdziemy wszędzie tam gdzie dużo turystów i znanych miejsc. Churrosy można jeść same, ale głównie podawane są wraz z filiżanką gorącej prawdziwej czekolady. To niewątpliwie uczta dla podniebienia i masa kalorii. Ale są warte tego grzechu! Oj są warte! 
Churrosy znajdziecie również w wielu innych krajach takich jak: Portugalia, Francja, Turcja czy w Ameryce, a w Urugwaju spożywa się je na wytrawnie z ciągnącym się roztopionym serem.



Przepis na CHURRSOS

(według szefa kuchni Maciej Wawryniuk)

- 200 ml wody
- 100 g masła
- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- od 4 do 6 jaj kurzych (ja użyłam 4 sztuki rozmiar L)
- 1 litr oleju do smażenia



ponadto:

- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 30 g masła
- 3 czubate łyżki kakao lub karobu
- 70 ml śmietanki








W rondelku umieść wodę i masło, doprowadź do wrzenia dodaj mąkę, zaparz ją i energicznie mieszaj. Najlepiej użyj łyżki drewnianej. Rondelek odstaw na blat na 10 minut, aby ciasto trochę przestygło. Dodawaj po jednym jajku i mieszaj rózgą do połączenia się składników. Dodawaj jajka pojedyńczo. Ciasto powinno być dość gęste i nie kleić się do palców. Ja dodałam cztery duże jajka, ale przygotowując churrosy z p. Maciejem dodaliśmy 5 jajek, były mniejsze.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, zakończonego dużą szeroką końcówką gwiazdą.
Olej umieść w rondelku, nagrzej i szprycą wyciskaj dość długie churrosy bezpośrednio na olej. 
Smażymy na złoty kolor. 


Składniki na czekoladę umieść w rondelku i ciągle mieszając doprowadź do wrzenia, wymieszaj na gładką konsystencję, przelej do malutkiej porcji do filiżanek.
Ciepłe churrosy maczaj w gorącej czekoladzie!


Smacznego! 
To jest prawdziwa przekąska na imprezę karnawałową!
Gwarantuje, że goście będą zachwyceni!












6 komentarzy:

  1. Czyli inna odsłona ciasta parzonego :) ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają cudownie! Jakiego oleju do smażenia użyłaś? Do jakiej temperatury należy to rozgrzać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej rzepakowy, rozgrzewamy dość mocno, zawsze wrzucasz na początek jeden mały kawałek ciasta, jak zacznie się pienić i smażyć od razu to znaczy, że temperatura oleju jest ok. Smażymy na złoty kolor.

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedź.

      Usuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI