Dalej pozostajemy w tematyce Fit i zdrowo!
Dzisiaj mam dla Was zdrową i pyszną propozycje na lunch do pracy, szkoły czy jako zdrowy posiłek na kolację w domu. Carpaccio z pieczonego buraka, pachnące wędzoną śliwką, orzechową rukolą i sokiem z pomarańczy. Pyszne! Proste! Sprawdzi się również jako zdrowa, fit przekąska na imprezę czy domówkę ze znajomymi. Możecie je również przygotować jako sałatkę do dań głównych.
PRZEPIS NA CARPACCIO Z BURAKA
na dwie porcje
- 2 średnie upieczone buraki
- 4 garście rukoli
- 65 g mozzarelli
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 6 śliwek wędzonych
- różowy pieprz
Opcjonalnie: garść czosnkowych grzanek
Buraki umyj, owiń folią aluminiową, wstaw do piekarnika, pieczemy co 20 min obracając buraki.
temp. 190 stopni C, czas 1 godzina 15 minut do 1 godzina 30 min, w zależności od wielkości buraków.
Buraki po wystudzeniu kroimy na bardzo cieniutkie plasterki, które układamy na rukoli, posypujemy mozzarellą pokrojoną w malutką kosteczkę, posiekaną wędzoną śliwką. Oprószamy różowym pieprzem, polewamy sokiem z pomarańczy i oliwą z oliwek.
1 porcja wersja bez grzanek to 215 kcal; B - 8,2g ; T - 9,6g W - 29g
Smacznego!
oj, uwielbiam!
OdpowiedzUsuńpycha, powiem Ci, że wędzona śliwka robi w tym daniu mega robote! Pycha ;-)
UsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńdziękuję ;-)
UsuńOstatnio moje ulubione danie pudełkowe do pracy.
OdpowiedzUsuńOstatnio moje ulubione danie pudełkowe do pracy :)
OdpowiedzUsuń