Karnawał na całego! Dlatego dzisiaj mam dla Was bardzo szybką do zrobienia słodką przekąskę, Mianowicie mini pączki, fajne do kawki czy herbatki. Idealne dla całej rodziny a w szczególności dla dzieci. Pączki obtoczyłam w cukrze pudrze połączonym z cynamonem co jeszcze bardziej podpiło ich smak! Taki prosty trik a sporo zmienia. Pączki są bez nadzienia, bo wciąż nie mam szprycy do nadziewania pączków, dlatego podałam je z gorącym sosem malinowym i to jest obłęd totalny.
Polecam Wam bardzo ten patent, prosto, szybko i bardzo smacznie.
Jeśli chcielibyście zrobić pełnowymiarowe pączki to przepis na nie znajdziecie TUTAJ!
PRZEPIS NA MINI PĄCZKI
Składniki;
- 290 g mąki pszennej tortowej
- 1/2 paczuszki drożdży instant
- 50 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 1/4 szklanki mleka
- 1-2 łyżki masła
- 1/2 kieliszka wódki lub spirytusu (dzięki temu pączki nie chłoną tak bardzo tłuszczu)
Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z drożdżami instant. Mleko i masło podgrzej w rondelku lub mikrofali, powinno być letnie ale nie gorące. Dodaj do miski mleko, cukier i żółtka i zagniataj ciasto. Ciasto jest miękkie, lekko luźne, zagniatamy 10 minut i odstawiamy miskę z ciastem na godzinę.
Po tym czasie formujemy malutkie pączki pamiętaj, że urosną niemalże podwójnie podczas smażenia! Malutkie pączki układamy na stolnicy i pozostawiamy na 10 minut, w tym czasie w wysokim garnku zagrzej olej, musi być dość mocno nagrzany, wrzuć jednego pączka i sprawdź czy od razu zaczyna się pienić olej i pączek ładnie smażyć jeśli tak to temperatura oleju jest prawidłowa.
Smażymy na złoty kolor, wyjmujemy łyżką cedzakową na ręczniki papierowe.
Cukier puder zmieszaj z cynamonem i obtocz pączki.
Sos malinowy:
- 2 szklanki zamrożonych malin
- 2-3 łyżki miodu
W rondelku zagotuj maliny, poczekaj aż nadmiar wody odparuje, dodaj miód i gotowe!
Pyszny i prosty pomysł na weekendowe słodkości.
Wyglądają obłędnie! <3
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło, dziękuję ;-)
UsuńŚwietny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńdziękuje ;-)
Usuń