stycznia 22, 2018

Zupa z krewetkami, mango i mleczkiem kokosowym!




Weekendowe jedzenie rządzi się swoimi prawami! Ja w tym czasie lubię odkrywać nowe smaki, bądź wręcz przeciwnie z chęcią wracam do sprawdzonych i ulubionych dań i smaków. I tak właśnie jest dzisiaj, nasza ukochana, rozgrzewająca i zarazem delikatna zupa z krewetkami z mango, z dodatkiem mieszanki chilli, świeżej roszponki i kiełków brokuła, podana z makaronem ryżowym. Jest zarazem kwaśna i słodka, dość łagodna i przede wszystkim bardzo, bardzo prosta. Wystarczy kwadrans i obiad gotowy, lista składników do jej przygotowania też jest dość krótka, więc często do niej wracamy.
Pomarańczową zupę z krewetkami uwielbiamy jeść zimą, bo to eksplozja koloru i najlepszy poprawiacz nastroju! Polecamy na weekendowy obiad ;-)






PRZEPIS NA ZUPĘ Z KREWETKAMI I MANGO


SKŁADNIKI dla 4 os.

- paczka makaronu ryżowego
- 16 krewetek argentyńskich (bardzo duże)
- 1 spora szalotka
- 4 ząbki polskiego czosnku
- 1/3 łyżeczki mieszanki chilli
- 3/4 puszki mleczka kokosowego
- 2 cm korzenia imbiru
- po 3 gałązki roszponki
- paczka kiełków brokuła ( zamiennie kiełki fasoli mung, lukrecji)
- 1 limonka
- 1 duże bardzo dojrzałe mango (pomarańczowy miąższ)
- 1,5 do 2,5  szklanek wody
- olej i masło
- 1 łyżeczka miodu


Do woka dodaj 4 łyżki oleju i 2 łyżki masła, dodaj posiekany imbir, pokrojoną w piórka cebulę, podsmaż przez 2 minuty, dodaj czosnek, sproszkowane chilli i krewetki, smaż je od 3 do 5 minut (jeśli używasz krewetek innych niż wskazane w przepisie, czyli mniejszych skróć ten czas o połowę). Krewetki wyjmij łyżką z woka i odłóż na talerz. 
Makaron ryżowy zalej wrzątkiem i odstaw na 3 minuty.
Do woka dodaj mleczko kokosowe i zagotuj, dzięki temu "zbierzemy" z woka całość przypraw, które się skarmelizowały i smaku krewetek.  Dodaj pokrojone w kostkę mango (bez skórki).
Gdy masa się zagotuje dodaj ugotowany makaron ryżowy, sok z 1/2 limonki, miód i wodę. Całość gotujemy 3- 5 minut, dodajemy na 1 minutę krewetki. 
Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy po 2-3 gałązki roszponki, troszkę kiełków. Na wierzch dodajemy cieniutko pokrojoną limonkę. 

Zupę dodatkowo możesz podać z kawałkami świeżego mango i listkami kolendry.

Zupa jest przepyszna, jestem pewna, że będziesz do niej wracać często.

Wypróbuj też mój przepis na Tajską zupę z boczniaków i kukurydzy!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI