Pozostajemy w tematyce kuchni meksykańskiej na blogu, którą postanowiłam Wam trochę przybliżyć, ale w takim mniej tradycyjnym ujęciu, i bardzo luźnej interpretacji. Dlatego dziś przepis na buritto w wersji wege!
Co to jest buritto? To nic innego jak swojego rodzaju nazwijmy to wrap z tortilli, która zazwyczaj jest grillowana lub ocieplana na patelni czy parze, z nadzieniem. Nadzienie takie typowe dla Meksyku to mięso, fasola i, albo ryż, albo frytki. W Ameryce buritto można kupić niemalże ze wszystkim, wersja wege, fit, z różnymi rodzajami mięs, ryb i dodatków mocno odbiegających od tradycyjnej wersji burito.
Sama nazwa "buritto" oznacza osiołek, i jest z tym związana historia Meksykanina o jakże typowym imieniu Juan ;-), który to sprzedawał po prostu na ulicy posiłki, które to transportował osłem. Wpadł na pomysł aby posiłek zawijać w podgrzaną tortille, aby dłużej był ciepły i tak ludzie zaczęli szukać pana Juana Mendez, jako"jedzenia z buritto" (jedzenia z osiołka). Oryginalne burito można nabyć w Ciudad Juarez, są zazwyczaj małe, cienkie z ubogą liczbą składników głównie mięsem, fasolą i ziemniakami. Można je nabyć w wersji łagodnej po czysty ogień- salsa verde (dla tych, którzy lubią poczuć moc heheh).
Także dziś u mnie mocno naciągane buritto, ale za to jakie pyszne!!!
PRZEPIS NA BURITTO Z ŁOSOSIEM I MANGO
SKŁADNIKI:
- 4 tortille (przepis na domowe tortille)
- 4 kawałki łososia po około 100 g
-1 bardzo dojrzałe mango (pomarańczowy miąższ)
- 4 garście rukoli
- świeża papryka żółta i czerwona, po kilka pasków na tortille
- 4 łyżki startego parmezanu
- kilka plastrów pieczonego buraka
- sos czosnkowy
Buraki owiń folią aluminiową i upiecz w piekarniku ( 180 stopni 1,5 godziny)
Łososia usmaż na oliwie z oliwek, skrop limonką.
Tortille podgrzej na suchej patelni posmaruj sosem czosnkowym, posyp startym parmezanem, ułóż plastry papryki, mango, gorącego łososia i ciepłe plastry pieczonego buraczka. Całość zroluj i podgrzej chwilę na patelni.
Podajemy z sosem czosnkowym z kawałeczkami miąższu z mango.
Przepyszne!
Takie rolowane tortille możecie przygotować na obiad, kolację, lunch czy spotkanie ze znajomymi!
Polecam gorąco!
Mniam. :)
OdpowiedzUsuńPrzepis mega, będziemy próbować :)
OdpowiedzUsuńpolecam pycha!
UsuńCześć Karolino! Przepis wygląda cudnie, niestety jednak nie jest wegetariański - wegetarianie nie jedzą ryb ;) Łososia można jednak zastąpić czymś innym np. łososiową marchewką, przepis znajdziesz m.in. u Jadłonomii. Jestem pewna, że takie burrito będzie smakować wyśmienicie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPrzepis nie jest wegetariański.
OdpowiedzUsuń