stycznia 19, 2018

Pyszne wrapy/ buritto z łososiem i mango!

Pozostajemy w tematyce kuchni meksykańskiej na blogu, którą postanowiłam Wam trochę przybliżyć, ale w takim mniej tradycyjnym ujęciu, i bardzo luźnej interpretacji. Dlatego dziś przepis na buritto w wersji wege!

Co to jest buritto? To nic innego jak swojego rodzaju nazwijmy to wrap z tortilli, która zazwyczaj jest grillowana lub ocieplana na patelni czy parze, z nadzieniem. Nadzienie takie typowe dla Meksyku to mięso, fasola i, albo ryż, albo frytki. W Ameryce buritto można kupić niemalże ze wszystkim, wersja wege, fit, z różnymi rodzajami mięs, ryb i dodatków mocno odbiegających od tradycyjnej wersji burito. 

Sama nazwa "buritto" oznacza osiołek, i jest z tym związana historia Meksykanina o jakże typowym imieniu Juan ;-), który to sprzedawał po prostu na ulicy posiłki, które to transportował osłem. Wpadł na pomysł aby posiłek zawijać w podgrzaną tortille, aby dłużej był ciepły i tak ludzie zaczęli szukać pana Juana Mendez, jako"jedzenia z buritto" (jedzenia z osiołka). Oryginalne burito można nabyć w  Ciudad Juarez, są zazwyczaj małe, cienkie z ubogą liczbą składników głównie mięsem, fasolą i ziemniakami. Można je nabyć w wersji łagodnej po czysty ogień-  salsa verde (dla tych, którzy lubią poczuć moc heheh).


Także dziś u mnie mocno naciągane buritto, ale za to jakie pyszne!!!



PRZEPIS NA BURITTO Z ŁOSOSIEM I MANGO


SKŁADNIKI:

- 4 kawałki łososia po około 100 g
-1 bardzo dojrzałe mango (pomarańczowy miąższ)
- 4 garście rukoli
- świeża papryka żółta i czerwona, po kilka pasków na tortille
- 4 łyżki startego parmezanu
- kilka plastrów pieczonego buraka
- sos czosnkowy


Buraki owiń folią aluminiową i upiecz w piekarniku ( 180 stopni 1,5 godziny)
Łososia usmaż na oliwie z oliwek, skrop limonką.
Tortille podgrzej na suchej patelni posmaruj sosem czosnkowym, posyp startym parmezanem, ułóż plastry papryki, mango, gorącego łososia i ciepłe plastry pieczonego buraczka. Całość zroluj i podgrzej chwilę na patelni.
Podajemy z sosem czosnkowym z kawałeczkami miąższu z mango.
Przepyszne!

Takie rolowane tortille możecie przygotować na obiad, kolację, lunch czy spotkanie ze znajomymi!
Polecam gorąco!








5 komentarzy:

  1. Przepis mega, będziemy próbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć Karolino! Przepis wygląda cudnie, niestety jednak nie jest wegetariański - wegetarianie nie jedzą ryb ;) Łososia można jednak zastąpić czymś innym np. łososiową marchewką, przepis znajdziesz m.in. u Jadłonomii. Jestem pewna, że takie burrito będzie smakować wyśmienicie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis nie jest wegetariański.

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI