Karnawał w tym roku jest
wyjątkowo krótki i trwa tylko do 13 lutego we wtorek. Kończy go dzień zwany
Ostatkami. To niewątpliwie dzień, w którym każdy z Nas chce uczcić ten radosny
czas, jakim jest karnawał. Dzisiaj
podpowiem Wam, w jaki sposób zaaranżować stół na imprezę karnawałową. W tym
roku prym wiedzie złoto! Złoto obecne w wielu dziedzinach: w modzie, wnętrzach, dodatkach dekoracyjnych
czy zastawie stołowej. Ma być spektakularnie i lśniąco, a ciepło złota ma
dodawać szlachetności i elegancji wnętrzom i aranżacjom.
Ja, jak większość kobiet
uwielbiam złote dodatki i niewątpliwie jestem tzw. sroką.
Ale, jak użyć
złotych dodatków, aby nie przesadzić?
Tak, aby całość wyglądała zjawiskowo i
pięknie?
Dzisiaj spróbuję znaleźć odpowiedzi na- te i inne pytania tj. co podać
na imprezie, którą przygotowujemy w domu dla przyjaciół?
Jak zaskoczyć gości
pysznym daniem, a przy tym nie napracować się zbytnio?
Zawsze kiedy sięgam po złote dodatki
na stół, wybieram bazową zastawę w kolorze bieli lub ciepłego kremu. Dzięki czemu złote sztućce, będą zdecydowanie bardziej widoczne i będą pełniły rolę nie tylko
użytkową, ale i dekoracyjną.
Dla mnie to zdecydowanie hit i must have tego
roku. Złote sztućce będą królować na naszych stołach cały rok, będą wysoko na
liście trendów, dlatego warto się w nie zaopatrzyć, jak najszybciej.
Co istotne
to pasują do niemalże każdego koloru porcelany, możecie łączyć je również z
zastawą ze srebrnymi tłoczeniami.
Aby uzyskać efekt „wow” na stole,
stawiam na jeden mocny akcent, który wiem, że zrobi robotę – tym razem
postawiłam na oczywiście złotą, dużą pięknie tłoczoną tacę. Która pełni rolę miejsca na stole, gdzie możemy
ustawić świece, przystawki, napoje czy dania serwowane na półmiskach. Wytycza w
bardzo naturalny sposób wspólną przestrzeń na stole. Jeśli nie macie
świeczników, bądź te które posiadacie nie pasują Wam do stylizacji,
wykorzystajcie te same szklane kieliszki,
których używacie na stole. Wystarczy, że odwrócisz je do góry nogami i na
stópce ustawisz świeczkę.
Alkohol warto zaserwować w formie
ponczu w pięknej szklanej boli,
która zdradza jego zawartość i jednocześnie zachęca do spożywania trunku, na
który znajdziesz przepis w dalszej części postu. Jeśli nie chcesz, aby stół,
był zbyt wystawny, i aby Twoi goście czuli się komfortowo - przecież to w końcu
przyjęcie z przyjaciółmi, użyj kubków również ze złotymi motywami, jak te z napisem Mr i Mrs, które mogą posłużyć niemalże jako winietka dla gości. Będą
praktycznym rozwiązaniem, a jednocześnie scalą się z całą aranżacją.
Do przekąsek czy też dodatków,
użyj naczyń, które będą kolorystycznie nawiązywały do kompozycji na stole, ja
wybrałam pięknie tłoczony złotem, granatowy talerz. Mimo, że w innym kolorze idealnie pasuje do całości!
Dobrym rozwiązaniem będą również ażurowe podkładki pod zastawę, ja
użyłam takiej, kładąc ją na tacy, dla wzmocnienia efektu. Warto podchodzić do
aranżacji stołu z „otwartą głową” i eksperymentować
Poncz znowu wraca do łask, ale
nie każdy wie, jak zrobić dobry trunek na imprezę. Dzielę się z Wami moim
sprawdzonym przepisem na poncz z cytrusami i rumem.
PRZEPIS NA PONCZ Z CYTRUSAMI I RUMEM
Składniki:
- 2 pomarańcze
- 1 limonka
- 1 grejpfrut
- ½ szklanki mrożonych malin
- 400 ml rumu
- 500 ml wytrawnego białego wina
- 500 ml soku jabłkowego
- 200 ml schłodzonej wody
mineralnej
Całość wymieszaj i wlej do boli,
możesz dodać kilka listków mięty czy melisy.
Co zaserwować gościom jako
przystawkę?
Ja zawsze stawiam na lekkie sałatki, tym razem
postawiłam wieczór utrzymać w stylistyce kuchni nawiązującej do Meksyku,
dlatego na stole pojawiła się bardzo kolorowa sałatka. Mocno energetyczna,
pyszna i prosta w wykonaniu.
SAŁATKA Z GRANATEM,
AWOKADO I SZPINAKIEM
- 5 garści szpinaku
- wypustki z 1 granatu
- 1 dojrzałe awokado
- 1 dojrzałe mango
- pomidorki koktajlowe
- 150g sera feta
- sok z limonki
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
W/w składniki mieszamy ze sobą i
od razu podajemy.
Jako danie główne przygotowałam
meksykański gulasz z ciecierzycą, papryką i dużą ilością pomidorów, który
podałam z domowymi kukurydzianymi tortillami! Danie przepięknie się prezentuje
i w dodatku smakuje wybornie!
MEKSYKAŃSKI GULASZ
Z CIECIORKĄ I PAPRYKĄ
- 250 g ugotowanej cieciorki
- 2 papryki czerwone
- papryczka chilli według uznania
- 500 ml passaty pomidorowej
- 4 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- sól, pieprz
- sok z 1 limonki
- zioła tj. bazylia, oregano
- 200 ml bulionu mięsnego lub
warzywnego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
Wykonanie:
Na oliwie podsmażamy czosnek i
posiekaną szalotkę, dodajemy paprykę, cieciorkę i wywar, całość gotujemy do
miękkości. Dodajemy pozostałe składniki, przyprawiamy do smaku. Gotujemy 15
minut.
DOMOWE TORTILLE
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki oleju
- niepełna szklanka bardzo
ciepłej wody
- sól
- ½ łyżeczki proszku do
pieczenia.
Z w/w składników zagniatamy
ciasto, owijamy folią i odstawiamy na godzinę. Z ciasta odrywamy małe części, z
których formujemy w dłoniach kule. Kule wałkujemy na okręgi, smażymy na suchej
mocno rozgrzanej patelni. Na powierzchni będą pojawiać się charakterystyczne
bąble, przewracamy i smażymy na drugiej stronie. Gotowe tortille przykrywamy talerzem
lub pokrywką, aby zbyt mocno się nie wysuszyły. Gulasz podajemy z ciepłymi
tortillami.
Liczę na to, że moje propozycje
przypadną Wam do gustu, a dania zasmakują gościom!
Całość sprawi, że każda impreza w
tym karnawale będzie dla Was przyjemnym i miłym doświadczeniem, a znajomi będą zauroczeni
aranżacją stołu.
Jeśli udało mi się Was
zainspirować to koniecznie odwiedźcie sklep Black Red White gdzie możecie nabyć przepiękne złote sztućce, bolę na
poncz, tacę, ażurowe podkładki, białe kubki ze złotymi malunkami, zastawę z tłoczeniami czy też pięknie tłoczony talerz.
Dzięki tym produktom Wasz stół będzie elegancki, unikatowy i oczaruje każdego
gościa!
Życzę Wam cudownej zabawy
karnawałowej!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.