Zupy krem to coś co mogę jeść bardzo często na obiad. Lubię je za szybkość w wykonaniu, za prostotę, są sycące, aromatyczne i rozgrzewające. Zazwyczaj nie są zbyt kaloryczne, bądź szybko możemy je "odchudzić".
Dzisiaj postawiłam na zupę z brokuła i ziemniaków, z aromatycznym pesto migdałowo- bazyliowym.
Zupę pokochacie!
PRZEPIS NA ZUPĘ KREM:
- 1 brokuł ugotowany w osolonej wodzie
- 3 średnie ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szalotki
- 500 ml wrzątku
- 100 ml mleka
- opcjonalnie 100 ml śmietanki powyżej 12% tłuszczu
- sól, pieprz
- 4-5 łyżek ziaren słonecznika
- 2 łyżki masła
Na maśle podsmaż obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, dodaj czosnek i szalotkę.
Całość chwilę dusimy, zalewamy wrzątkiem i mlekiem, gotujemy przez 15 minut ( do miękkości ziemniaków).
Dodajemy różyczki ugotowanego brokuła, mleko, śmietankę i przyprawy, całość gotujemy 5 minut, miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
Na suchej patelni prażymy na złoty kolor słonecznik.
PESTO:
- 1/2 szklanki migdałów
- 100 ml oliwy z oliwek
- sok z 1/3 cytryny
- pęczek bazylii (ja obrywam po prostu całą "doniczkę")
Migdały, bazylię i oliwę ucieramy w moździerzu na gładką masę (możesz użyć blendera), doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
Zupę nalewamy na talerze, robimy kleksy śmietany, dodajemy pesto i prażone ziarna słonecznika.
Gotowe!
Ja właśnie gotuję krem z brokuła i ziemniaków; za Twoim przykładem dodam do niego pesto :)
OdpowiedzUsuń