Dzień dobry!
Znamy się już trochę i dobrze wiecie, że uwielbiam celebrować poranki i śniadania. Przepis na dutch baby w różnych wersjach podawałam już Wam na blogu kilka razy: wersję bez laktozy, na wytrawnie, czy w wersji podstawowej prosto z pieca.
Dzisiaj trochę takie małe przypomnienie przepisu na naleśnik prosto z pieca, o który po zamieszczeniu zdjęcia na moim profilu na Instagramie, dostałam wiele pytań.
Takie śniadanie robi się bardzo szybko, nie wymaga od Nas żadnych wielkich umiejętności. Do przygotowania naleśnika z piekarnika potrzebujesz też zaledwie kilku składników.
PRZEPIS NA DUTCH BABY
NALEŚNIK Z PATELNI
dla 2- 3 osób
- 5 jaj kurzych ekologicznych
- szczypta soli
- 3/4 szklanki mleka
- 4 czubate łyżki mąki tortowej
opcjonalnie 2 łyżeczki cukru (ja nie dodaje, ponieważ naleśnika podaje z cukrem pudrem)
Jajka, mleko i mąkę roztrzep rózgą, aby składniki się połączyły.
Patelnie żeliwne (jeśli nie masz użyj małej tortownicy, lub dużej tortownicy), wstaw do piekarnika na 10 min, temp. 220 stopni C.
Gorące patelnie ostrożnie wyjmij z pieca, dodaj łyżeczkę masła i wylej ciasto. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut. Naleśnik w tym czasie spektakularnie urośnie, pieczemy na złoty kolor. Po otworzeniu drzwiczek, od razu opada i tak ma być!
Naleśnik podajemy najlepiej z owocami. Ja robię do niego zazwyczaj gorący sos malinowy.
Mrożone maliny umieszczam w rondelku dodaje 1/3 szklanki wody i gotuje, aż nadmiar wody odparuje, dodaje 1 łyżeczkę miodu i gotowe!
Gorący naleśnik posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy owocami!
Gotowe!
Smacznego!
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuń