Dzień dobry!
Jeśli i wy dzisiaj zapomnieliście o tym, że jest Święto, a sklepy są pozamykane, to nie martwcie się nie jesteście sami! Ja też całkowicie zapomniałam, dlatego trzeba było na szybko piec chleb. Ten przepis jest banalnie prosty a chleb zawsze się udaje!
W SPRZEDAŻY JEST JUŻ MÓJ E-BOOK
KOMPENDIUM WIEDZY O WYPIEKU CHLEBA NA ZAKWASIE
Z GARNKA ŻELIWNEGO, Z PARĄ WODNĄ, JAK ZROBIĆ ZAKWAS, JAK GO PROWADZIĆ I WIELE WIELE INNYCH!
POLECAM SERDECZNIE!
PRZEPIS NA CHLEB:
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 160 g mąki jęczmiennej (w zastępstwie możesz użyć dowolnej)
- garść posiekanych pistacji
- garść posiekanych suszonych pomidorów
- łyżka kminku
- garść posiekanych oliwek
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
- woda, tyle aby zagnieść elastyczne ciasto od 1 do 1,5 szklanki
- opakowanie drożdży instant
Drożdże wymieszaj z mąką, dodaj, wodę, sól i zacznij zagniatać ciasto. Dodaj pozostałe składniki. Gdy ciasto będzie elastyczne i wyrobione przełóż do wysmarowanej olejem kek-sówki - blaszki. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia, wstaw do pieca nagrzanego do 220 stopni C.
Czas pieczenia 35 - 40 minut
Wyjmujemy gorący chleb z blaszki i ustawiamy na siatce. Chleb musi całkowicie ostygnąć, dzięki temu, że para przechodzi przez skórkę jest ona idealnie chrupiąca.
Chleb pieczemy z parą wodną (na spód piekarnika wstaw metalowy kubek z wodą)
Więcej przepisów na cheby znajdziesz TUTAJ
wygląda wspaniale, a sądząc po skłądnikach...pyszny!
OdpowiedzUsuńdziękuję, bardzo pyszny i prosty chlebek ;-)
UsuńŚwietnie! ;-)
OdpowiedzUsuń