Dzisiaj mam dla Was pomysł na pyszną i bardzo prostą przekąskę na imprezkę, mianowicie pomidory malinowe pod pierzynką. Można ją zrobić na dwa sposoby, jeden najprostszy z możliwych to: pokrojenie pomidorów w ósemki, polanie sosem czosnkowym na bazie śmietany i majonezu, posypanie startym dobrym żółtym serem.
To taki najprostszy z możliwych sposobów i taki na ostatnią chwilę.
Ja tą przystawkę robię troszkę bardziej ambitniejszą, bo 3 pomidory malinowe również kroje na ósemki, posypuje kosteczkami sera fety, przygotowuje sos (przepis podam poniżej), posypuje startym parmezanem, na wierzch dekoruje bazylią. Przekąska jest rewelacyjna idealna do mięsa, lub jako zagryzka do pieczywa, sprawdzi się też dobrze w sezonie grillowym. Polecam Wam!
Przepis na pomidory pod pierzynką:
- 3-4 pomidory malinowe
- 1/4 kostki sera feta pokrojonego w kosteczkę
- starty parmezan - około 3 łyżek
- listki bazylii
sos:
- 100 ml śmietany 30%
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1-2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
- sól, pieprz
Całość mieszamy zalewamy pomidory z fetą, posypujemy parmezanem i bazylią, odstawimy na godzinę do lodówki.
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.