MENU

grudnia 30, 2017

IDEALNY PRZEPIS NA SERNIK BEZ SPODU!



Upieczenie dobrego sernika może wydawać się nie lada sztuką, bo trzeba niestety ich trochę upiec aby nabrać wprawy, lub dostać dobry i sprawdzony przepis na sernik. I takim właśnie się z wami dzielę. Sernik ładnie i równo się piecze, nie opada i nie pęka. Bardzo ważne przy pieczeniu sernika to rodzaj sera, jaki użyjemy. Powinniśmy kupić twaróg lub biały ser półtłusty lub tłusty, ser w wiadereczku się nie sprawdzi. Sposób pieczenia jest kolejna ważną rzeczą, sernik pieczemy dół + góra, studzimy sernik bardzo powoli przy minimalnie uchylonych drzwiczkach.






PRZEPIS NA SERNIK bez spodu


SKŁADNIKI:

- 1100 g twarogu lub białego sera
- 8 jajek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 opakowanie skórki pomarańczowej
- 190 g mała lub margaryny
- szklanka mleka
- 3/4 do 1 szklanki cukru ( w zależności od tego jak bardzo lubisz słodkie ciasta)

W misie blendera kielichowego umieść 4 jajka i połowę cukru zacznij miksować aż masa zbieleje, dodaj połowę sera, masła i mleka i zmiksuj na bardzo gładką masę. Przelej do miski. Z drugą połową składników zrób to samo. Całość wymieszaj w misce łyżką, dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wymieszaj rózgą. Jeśli masz ochotę dodaj aromat do ciasta.
Dużą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto, posyp skórką pomarańczową -niezbyt dużo. 
Pieczemy według instrukcji na początku tego wpisu.
Temp. 170 - 180 stopni C, grzanie: dół + góra.
Czas u mnie 1 godzina i 10 minut.
Piekarnik wyłączamy i dopiero po 15 minutach bardzo delikatnie uchylamy drzwiczki, wkładamy drewnianą łyżke miedzy drzwiczki piekarnika a obudowę i tak studzimy pomalutku ciasto. Sernik smakuje najlepiej na drugi dzień, jak każdy dobry sernik ;-)

Obłędnie dobry!

Pycha! Polecam, zapisz i nie zgub ;-)
 




1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI