Upieczenie dobrego sernika może wydawać się nie lada sztuką, bo trzeba niestety ich trochę upiec aby nabrać wprawy, lub dostać dobry i sprawdzony przepis na sernik. I takim właśnie się z wami dzielę. Sernik ładnie i równo się piecze, nie opada i nie pęka. Bardzo ważne przy pieczeniu sernika to rodzaj sera, jaki użyjemy. Powinniśmy kupić twaróg lub biały ser półtłusty lub tłusty, ser w wiadereczku się nie sprawdzi. Sposób pieczenia jest kolejna ważną rzeczą, sernik pieczemy dół + góra, studzimy sernik bardzo powoli przy minimalnie uchylonych drzwiczkach.
PRZEPIS NA SERNIK bez spodu
SKŁADNIKI:
- 1100 g twarogu lub białego sera
- 8 jajek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 opakowanie skórki pomarańczowej
- 190 g mała lub margaryny
- szklanka mleka
- 3/4 do 1 szklanki cukru ( w zależności od tego jak bardzo lubisz słodkie ciasta)
W misie blendera kielichowego umieść 4 jajka i połowę cukru zacznij miksować aż masa zbieleje, dodaj połowę sera, masła i mleka i zmiksuj na bardzo gładką masę. Przelej do miski. Z drugą połową składników zrób to samo. Całość wymieszaj w misce łyżką, dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wymieszaj rózgą. Jeśli masz ochotę dodaj aromat do ciasta.
Dużą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto, posyp skórką pomarańczową -niezbyt dużo.
Pieczemy według instrukcji na początku tego wpisu.
Temp. 170 - 180 stopni C, grzanie: dół + góra.
Czas u mnie 1 godzina i 10 minut.
Piekarnik wyłączamy i dopiero po 15 minutach bardzo delikatnie uchylamy drzwiczki, wkładamy drewnianą łyżke miedzy drzwiczki piekarnika a obudowę i tak studzimy pomalutku ciasto. Sernik smakuje najlepiej na drugi dzień, jak każdy dobry sernik ;-)
Obłędnie dobry!
Pycha! Polecam, zapisz i nie zgub ;-)
Wyśmienicie! ;-)
OdpowiedzUsuń