grudnia 29, 2017

KREWETKI W SOSIE SZAMPAŃSKIM NA SYLWESTRA!



Dzisiaj mam dla Was przypominajkę przepyszne danie na Sylwestra!
Krewetki w sosie szampańskim, obłędnie dobre ;-))



SKŁADNIKI:

-  1 paczka makaronu włoskiego 
- 1 opakowanie argentyńskich czerwonych krewetek
- 3-4 ząbki czosnku
- papryczka czerwona
- papryczka paddington
- 1/3 kostki masła bądź 80ml masła klarowanego
- 3 - 4 chlusty włoskiego Prosecco
- sól himalajska


WYKONANIE:

- krewetki opłukujemy pod bieżącą wodą, rozcinamy i usuwamy jelito, opłukujemy ponownie i osuszamy na ręczniku papierowym

- czosnek obieramy i siekamy na drobno

- papryczki kroimy na cienkie plasterki

- masło klarujemy i przecedzamy, możesz użyć też masła klarowanego

- makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu 

- na patelni rozgrzej masło, dodaj czosnek i papryczki, po 3 minutach dodaj krewetki w pancerzykach, cały aromat zostanie uwolniony do tłuszczu, pamiętaj że każdy rodzaj tłuszczu jest najlepszym nośnikiem smaków i aromatów. 
Krewetki smaż z każdej strony po 1-2 minuty, powinny być mięciutkie ale nie mogą być gumowate! 

Dodaj szampana i duś około 1-2 minut tak aby alkohol odparował. Wyjmij z patelni krewetki na talerzyk i przez 4 minuty odparowuj sos tak aby zgęstniał.

 Dodaj ponownie krewetki, dopraw solą i wyłącz już płytę grzewczą. 

Makaron odcedź na sitku.

 Wyłóż na talerze, polej obficie sosem, wyeksponuj krewetki, udekoruj bazylią.
Danie gotowe!

Mi przygotowanie tej potrawy zajęło dokładnie tyle ile gotował się makaron. Więc krewetki w sosie szampańskim przygotowuje się na prawdę migiem. Mało tego w tak samo szybkim tempie znikają z talerzy! Hhehehe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI