lipca 14, 2017

Bezlaktozowy Dutch baby z malinami, porzeczką i jagodami!






Dutch baby z malinami, porzeczką i jagodami! 

Czym jest dutch baby? To w telegraficznym skrócie naleśnik z piekarnika. Ale nie jest to do końca taki zwykły naleśnik, jaki smażymy na patelni. Czym się różni? Przede wszystkim sposobem przygotowania. Mianowicie nie smażymy z ciasta wielu bardzo cienkich naleśników, tylko przygotowujemy ciasto, z którego robimy jeden bardzo puszysty, delikatny naleśnik. Bardzo ważny jest jego sposób przygotowania, w którym wykorzystujemy mocno nagrzaną w piekarniku patelnię żeliwną. Najpierw nagrzewamy ją bardzo mocno, wyjmujemy gorącą z pieca szybkim ruchem smarujemy olejem kokosowym, wlewamy ciasto, dodajemy dodatki i wstawiamy dalej do piekarnika. Dzięki temu, naleśnik przepięknie wyrasta, jest chrupiący z góry i z dołu, a w środku smakuje niczym najlepsze ciasto! Przepyszna propozycja! Koniecznie do zrobienia!




PRZEPIS NA DUTCH BABY:


SKŁADNIKI:

- 2 jajka wiejskie
- 1/2 szklanki mleka bez laktozy
- 2 łyżki mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżki proszku budyniowego (lub mąki ziemniaczanej)
- szczypta soli
- ziarenka z laski wanilii
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
-  1 płaska łyżeczka cukru pudru Polski Cukier - do posypania gotowego dutch baby
- 2 łyżki malin
- 2 łyżki jagód
- 2 łyżki czarnej porzeczki
- łyżka wypustek z granatu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia





 WYKONANIE:

- białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli
-dodaj żółtka i dalej ubijaj aż masa troszeczkę zbieleje, dodaj mleko, ziarenka z laski wanilii, mleko,  mąkę i proszek do pieczenia
- patelnię żeliwną wstaw do piekarnika, temperatura 230 stopni C
- u mnie patelnia nagrzewała się 10 minut, wyjmij patelnię, szybkim ruchem pędzelka rozprowadź olej kokosowy, wlej ciasto na patelnię  i dodaj owoce, szybko wstaw do pieca na kolejne 15 minut, aż naleśnik mocno urośnie i będzie złoty.
- Po wyjęciu z piekarnika, naleśnik troszeczkę opada i tak powinno być! 
- dodajemy jeszcze owoce i posypujemy cukrem pudrem
- naleśnik jemy prosto z patelni!


Zajrzyj też na tą stronkę, aby dowiedzieć się więcej na temat mitów i faktów o cukrze:




PYCHA!

KONIECZNIE ZAPISZ TEN PRZEPIS A GWARANTUJĘ, ŻE WRÓCISZ DO NIEGO NIE RAZ!

To cudne danie walczy w konkursie, to dmuchnij na szczęście! ;-)))

Cudownego dnia!






4 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI