Dutch baby z malinami, porzeczką i jagodami!
Czym jest dutch baby? To w telegraficznym skrócie naleśnik z piekarnika. Ale nie jest to do końca taki zwykły naleśnik, jaki smażymy na patelni. Czym się różni? Przede wszystkim sposobem przygotowania. Mianowicie nie smażymy z ciasta wielu bardzo cienkich naleśników, tylko przygotowujemy ciasto, z którego robimy jeden bardzo puszysty, delikatny naleśnik. Bardzo ważny jest jego sposób przygotowania, w którym wykorzystujemy mocno nagrzaną w piekarniku patelnię żeliwną. Najpierw nagrzewamy ją bardzo mocno, wyjmujemy gorącą z pieca szybkim ruchem smarujemy olejem kokosowym, wlewamy ciasto, dodajemy dodatki i wstawiamy dalej do piekarnika. Dzięki temu, naleśnik przepięknie wyrasta, jest chrupiący z góry i z dołu, a w środku smakuje niczym najlepsze ciasto! Przepyszna propozycja! Koniecznie do zrobienia!
PRZEPIS NA DUTCH BABY:
SKŁADNIKI:
- 2 jajka wiejskie
- 1/2 szklanki mleka bez laktozy
- 2 łyżki mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżki proszku budyniowego (lub mąki ziemniaczanej)
- szczypta soli
- ziarenka z laski wanilii
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru Polski Cukier - do posypania gotowego dutch baby
- 2 łyżki malin
- 2 łyżki jagód
- 2 łyżki czarnej porzeczki
- łyżka wypustek z granatu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE:
- białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli
-dodaj żółtka i dalej ubijaj aż masa troszeczkę zbieleje, dodaj mleko, ziarenka z laski wanilii, mleko, mąkę i proszek do pieczenia
- patelnię żeliwną wstaw do piekarnika, temperatura 230 stopni C
- u mnie patelnia nagrzewała się 10 minut, wyjmij patelnię, szybkim ruchem pędzelka rozprowadź olej kokosowy, wlej ciasto na patelnię i dodaj owoce, szybko wstaw do pieca na kolejne 15 minut, aż naleśnik mocno urośnie i będzie złoty.
- Po wyjęciu z piekarnika, naleśnik troszeczkę opada i tak powinno być!
- dodajemy jeszcze owoce i posypujemy cukrem pudrem
- naleśnik jemy prosto z patelni!
Zajrzyj też na tą stronkę, aby dowiedzieć się więcej na temat mitów i faktów o cukrze:
PYCHA!
KONIECZNIE ZAPISZ TEN PRZEPIS A GWARANTUJĘ, ŻE WRÓCISZ DO NIEGO NIE RAZ!
To cudne danie walczy w konkursie, to dmuchnij na szczęście! ;-)))
Cudownego dnia!
Ciekawa i delikatna propozycja śniadaniowa, super :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
dziękuję bardzo, polecam przepis!
UsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję ;-)))
Usuń