Ryżowy makaron z zielonymi warzywami w tajskim sosie z sezamem!
Orientalna kuchnia, kiedyś była dla mnie totalną nowością i miłym zaskoczeniem. Teraz bez "chińczyka" w domu obyć się nie można. Standardem raz na tydzień robię coś z kuchni orientalnej i bardzo lubię te smaki. Do zainteresowania tą kuchnią, skłoniła mnie, dwukrotna podróż mojej szwagierki do Chin. Po powrocie poczęstowała Nas kilkoma daniami przygotowanymi, tak jak w Chinach i muszę Wam powiedzieć, że były to cudowne smaki. I od tego momentu pomału, zaczynałam poznawać smaki tamtej kuchni. Są składniki których po prostu w mojej kuchni nigdy nie brakuje takie jak: sos sojowy ciemny i jasny, sos sojowy grzybowy, olej sezamowy, mleczko kokosowe, ryżowy makaron i kilka różnych gotowych marynat. Bo kuchnia chińska, jest tak na prawdę dość prosto kuchnią, bardzo aromatyczną, bardzo ciekawą i o wielu, wielu smakach i zapachach.
Dzisiaj podsuwam Wam pomysł na pyszne warzywa z ryżowym makaronem w tajskim sosie z sezamem. 15 minut o obiad masz gotowy!
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie ryżowego makaronu typu wstążki- TaoTao
- 1 mała cukinia
- 1 szalotka
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżki sezamu
- dymka
- 1/3 brokuła
- kawałek części pora
- garść zielonego groszku cukrowego
- 2 łyżki marynaty w sosie tajskim TaoTao
- 2 łyżki sosu chilli czosnkowego TaoTao
- 4 łyżki sosu sojowego TaoTao
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- sól
Makaron zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut.
Cukinię kroimy na cienkie wstążki, jak makaron.
Brokuł dzielimy na małe różyczki.
W woku na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną szalotkę, czosnek, pora, groszek cukrowy i brokuła. Po 2-3 minutach dodaj przyprawy sos sojowy, marynatę, cukinię i sos. Całość smażymy co chwilę mieszając, podlej 4 łyżkami wody. Warzywa podsmażamy aż będą już miękkie, ale nadał lekko chrupiące. Dodajemy sezam, posiekaną dymkę i odcedzony na sicie makaron.
Całość mieszamy. Dodatkowo możesz dodać jeszcze łyżkę marynaty w stylu tajskim.
Jeśli tylko masz ochotę możesz dodać kawałki kurczaka i usmażyć z warzywami, bądź też pokrojone w kostkę tofu.
Pyszny obiad w zaledwie kilka chwil!
Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z marką TaoTao.
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń