Ciasto z borówkami i białą czekoladą!
Ostatnio dużo piekę ciast drożdżowych, lubię zapach pieczonego ciasta w domu. Powoduje, że wytwarza się miła i relaksacyjna atmosfera, wracam myślami do domu rodzinnego i zawsze, ale to zawsze poprawia mi się humor. Drożdżowe ciasto piekłam już wiele, wiele razy. Ale muszę Wam powiedzieć i to z nieskrywanym zaskoczeniem, że ciasto z wypiekacza do chleba wychodzi lepsze niż z piekarnika. Chyba najmniej mi smakuje z piekarnika gazowego, gdzie mam wrażenie zbyt mocno się wysusza, w środku uplasowałabym dobry piekarnik elektryczny i na czele właśnie wypiekacz. Zastanawiałam sie nad tym, sądziłam na początku, że może to kwestia ciasta, które zrobiłam (było to ciasto z porzeczkami), więc upiekłam drugie ciasto tym razem z borówkami. I ciasto z wypiekacza, jest bardziej wilgotne, myślę, że można je porównać do wypieku ciasta drożdżowego z piekarnika parowego. Jeśli tylko macie możliwość pieczenia ciasta drożdżowego właśnie w wypiekaczku dla chleba to polecam Wam ten sposób. Ja używam wypiekacza marki Panasonic i bardzo go Wam polecam, równomiernie się nagrzewa, nie przypala ciasta, nie opada ciasto w trakcie pieczenia, można ustawić z dokładnością co do minuty czas pieczenia.
Łapcie przepis na to pyszne ciasto drożdżowe z borówkami i białą czekoladą ;-))))
SKŁADNIKI:
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 7 g drożdży instant
- 2 jaja wiejskie
- 4 łyżki cukru (jeśli lubisz słodkie ciasto dodaj 6 łyżek cukru)
- 1/2 szklanki mleka
- 125 g masła + łyżka masła
- 1/2 czekolady białej
- 3/4 szklanki borówek amerykańskich (możesz też użyć innych owoców sezonowych choćby truskawek, czy porzeczki)
WYKONANIE:
Drożdże wymieszaj z mąką, jajka ubij trzepaczką z cukrem, podgrzej mleko w mikrofali lub rondelku.
Mąkę wymieszaj z jajkami, ciepłym mlekiem i stopionym ciepłym (nie gorącym!) masłem. Zacznij wyrabiać ciasto, około 10 minut.
Ciasto umieść w misce i odstaw na 30 minut. Ciasto na drożdżach instant rośnie mniej spektakularnie, więc urośnie o 50% w misce. Po tym czasie wyjmij na blat i zagnieć z borówkami i posiekaną czekoladą. Umieść w misie maszyny i pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Na wierzch ciasta, ułóż łyżkę masła.
W wypiekaczu Panasonic ustaw program nr 18, czas pieczenia 1 godzina 10 minut.
Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z misy, dopiero, jak trochę przestygnie.
Ciasto możemy podawać z dodatkową porcją dowolnych owoców sezonowych.
Ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem, bądź polać pozostałą ilością roztopionej w kąpieli wodnej białą czekoladą.
Ciasto jest przepyszne! Bardzo aromatyczne i maślane! Biała czekolada daje świetny smak!
Polecam z filiżanką czarnej kawy!
Wpis powstał we współpracy z marką Panasonic
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńWyglada wysmienicie!
OdpowiedzUsuńJuz czuje jego smak a do tego kawa zbozowa z duza iloscia mleka <3
Bardzo dziękuję a ciasto pycha! Polecam szczerze!
Usuń