UCIERANE CIASTO Z JEŻYNAMI I CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI:
- 350 g mąki pszennej
- kostka masła
- 120 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej
- 170 g cukru pudru
- 2 jajka + 1 białko
- cukier waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
- 250 g jeżyn + łyżka mąki do obtoczenia
- 1/2 czekolady gorzkiej
Masło ucieraj z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj żółtka i dalej ucieraj.
Mąkę przesiej przez sitko. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą.
Do masy z masłem dodaj mąkę, i ucieraj, dodaj mleko.
Ubij pianę z białek i dodaj do masy.
Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do masy. Jeżyny umyj i bardzo dobrze osusz. Gdyby były zbyt wilgotne obtocz w łyżce mąki ziemniaczanej.
Ciasto wylej na blaszkę i poukładaj na wierzchu jeżyny.
Ciasto piekłam w średniej formie.
Temp. 170 stopni C, czas: 60 minut (do suchego patyczka)
grzanie dół i termoobieg
Mniam! :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciacho :)
OdpowiedzUsuń