lipca 19, 2017

NADZIEWANE CUKINIE





NADZIEWANE CUKINIE KASZĄ ORKISZOWĄ I...

Dzisiaj bardzo proste i smaczne danie. Uwielbiam cukinię i dzisiaj u mnie króluje. Rzadko robię nadziewane cukinie a szkoda, bo można je robić na setki sposobów i zawsze wychodzą smaczne i pyszne! Ta propozycja szczególnie przypadła mi do gustu, ponieważ jest z dużą ilością świeżych ziół, kaszą orkiszową i ukochanym granatem. 
Sprawdźcie sami!





SKŁADNIKI:


- 2 duże cukinie
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 100 g kaszy orkiszowej
- 2 grube kabanosy, możesz też użyć szynki, kiełbasy bądź mięsa z pieczonego kurczaka
- 4 łyżki drobno pokrojonej czerwonej papryki w zalewie z oliwy z oliwek (zamiennie świeża)
- 20 listków bazylii
- 20 listków szałwii
- 20 listków mięty
- 150 ml jogurtu naturalnego
- ser camembert
- sok z 1/2 połowy cytryny
- 1/2 awokado
- połówka granatu
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki oliwy z oliwek

- sól, pieprz, (opcjonalnie trochę kuminu i soli czosnkowej)




WYKONANIE:


- cukinię wydrąż z gniazd nasiennych
- szalotkę, czosnek posiekaj
- ugotuj według instrukcji na opakowaniu kaszę 
- rozgrzej patelnię podsmaż szalotkę, czosnek, dodaj paprykę, pokrojone kabanosy i dalej podsmażaj, dodaj przyprawy, następnie kaszę, całość mieszaj i smaż 2-3 minuty
- nadzienie dopraw solą, pieprzem i kuminem
- nadziej cukinie, na wierzch poukładaj kawałki sera camembert wstaw do piekarnika na 35-40 minut, temperatura 190 stopni C, na blaszkę wylej 1/2 szklanki wody, aby cukinie, się troszkę "uparowały"
- w międzyczasie wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny i posiekanymi ziołami
- po upieczeniu cukinie polej sosem jogurtowym, obsyp wypustkami z granatu i dodatkowo obsyp listkami ziół
Gotowe!



Smacznego!



1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI