ZUPA RYBNA Z ŁOSOSIEM NORWESKIM! NAJSMACZNIEJSZA!
SKŁADNIKI dla 4 osób:
- 2 spore filety z łososia norweskiego
- kilka małży nowozelandzkich (jeśli nie masz możesz pominąć ten składnik)
- 3 jędrne marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- 1/3 pęczka kolendry
- 1/4 pęczka cienkiego szczypiorku
- 8 szt młodych ziemniaków
- 7 łyżek oliwy z oliwek dobrej jakości
- 1/2 do 1 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 1 opakowanie śmietany 18%
- sól
- ewentualnie bulion krewetkowy w proszku ( do kupienia na dziale kuchnie świata)
WYKONANIE:
- marchewkę i ziemniaki obieramy, czosnek przeciskamy przez praskę, zioła siekamy na drobno
- filet z łososia myjemy pod wodą, dokładnie obieramy z łusek, wszystkich ości, nie możesz przegapić żadnej, więc wykonaj to dokładnie
- marchewkę kroimy w drobną kostkę
- ziemniaki w ćwiartki bądź ósemki, jeśli są większe
- w dużym garnku na oliwie, podsmażamy czosnek, marchewkę i ziemniaki, przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Zalewamy około litrem wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy wszystkie przyprawy i zioła- oprócz szczypiorku. Pieprz cytrynowy nada zupie cytrynowego posmaku, kup ten dobrej jakości z prawdziwą otartą skórką z cytryny.
Zmniejszamy gaz na minimum i dodajemy pokrojoną w spore kawałki rybę i małże z muszlami. Ja staram się aby kawałek ryby mieścił spokojnie się na łyżce stołowej, dzięki czemu, zupę łatwiej się je a ryba nie rozpadnie się w zupie. Ryba spokojnie dojdzie w prawie gorącej zupie przez około 4 do 6 minut. W tym czasie do śmietany dodaj łyżkę gorącej zupy wymieszaj w kubku i dodaj do zupy. Dzięki temu zabiegowi, śmietana się nie rozwarstwi. Całość powinna się delikatnie zagotować i jest już gotowa!
Zupę podajemy z posiekanym szczypiorkiem. Możecie też podać kawałek chleba i dodatkową porcję śmietany.
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń