OBŁĘDNY TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM O SMAKU AJERKONIAKU I WAFELKÓW LUSETTE
Ten tort je się oczami! Uwielbiam takie torty jak ten, jest on przygotowany nie na biszkopcie, ale na przepysznym wilgotnym i mocno czekoladowym cieście, którego smak wprowadza mnie od razu w dużo lepszy humor. Delikatny, lekko kremowy krem o smaku ajerkoniaku, przełamany chrupiącymi kawałeczkami wafelków mocno czekoladowych Lusette. Całość dała spektakularny efekt. Ciasto warte grzechu. Ciasto warte zapisania i koniecznie wypróbowania. Jest to świetny pomysł na torcik dla całej rodziny na zbliżający się weekend. Ma tylko jeden mały minus- znika w oka mgnieniu ;-)))
Gorąco Was zapraszam na ten wpis!
Czekoladowy tort
CIASTO:
- 250 ml oleju rzepakowego
- 4 jajka rozmiar L
- 1 białko
- 350 g mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki mleka
- 1 płaska łyżeczka sody
- 150 g cukru pudru
WYKONANIE:
Żółtka oddziel od białek.
Mąkę zmieszaj z sodą i kakao.
Żółtka umieść w misce i ucieraj na puszystą masę z cukrem pudrem. Masa powinna być dużo jaśniejsza niż na początku ubijania, małymi porcjami dodawaj mleko i olej i dalej ucieraj.
Czekoladę rozpuść w mikrofali i dodaj do masy.
Następnie małymi porcjami dodawaj wymieszaną mąkę.
Białka ubij na sztywno w osobnej misce i połącz z pozostałymi składnikami.
Ciasto przelewamy do małej i wysokiej tortownicy.
Pieczemy godzinę w temp 175 stopni C. Grzanie: dół + termoobieg.
Ciasto studzimy całkowicie.
KREM
SKŁADNIKI:
- 150 g miękkiego masła
- 300 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka w proszku
- 2 łyżki serka mascarpone
- 75 g ajerkoniaku
- 1 wafelek Lusette o smaku mlecznym
Masło ucieramy na puszystą masę mikserem. Masa musi być dobrze napowietrzona, dodajemy cukier puder i ciągle ucieramy. Bardzo małymi porcjami dodajemy ajerkoniak, mascarpone i mleko w proszku. Należy zwrócić uwagę aby wszystkie składniki miały taką samą temperaturę, najlepiej pokojową.
Ciasto kroimy na 3 warstwy, każdą przekładamy kremem i posypujemy pokruszonymi wafelkami.
Wierzch tortu i brzegi smarujemy dokładnie kremem.
DEKORACJA
- 2 wafelki Lusette o smaku czekoladowym
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej + 4 łyżki mleka
Wafelki Lusette kroimy na trójkąty i układamy na wierzchu ciasta.
Czekoladę rozpuszczamy wraz z mlekiem w mikrofali bądź kąpieli wodnej. Łyżeczką polewamy brzeg ciasta.
Ciasto schładzamy w lodówce przez godzinę. Tort jest przepyszny, lekko wilgotny, bardzo czekolady, dzięki wafelkom świetnie chrupiący i bardzo, bardzo smaczny.
Polecam Wam gorąco!
Przepis zgłaszam do konkursu, trzymajcie kciuki z całych sił ;-)))
Życzę Wam pięknego dnia i pysznej chwili zapomnienia z tym obłędnym tortem!
Uwielbiam desery a w szczególności torty :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie! :P
OdpowiedzUsuńWow, pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńMam taką tortownicę o średnicy 16 cm, wysoka na 7 cm - zmieści mi się? Czy na dwa razy piec?
OdpowiedzUsuńJa piekłam w średniej tortownicy ale nie mam jak teraz zmierzyć
Usuń