grudnia 12, 2016

Jak zrobić lukier na pierniczki?




Jak zrobić lukier na pierniczki?


Lukier na pierniczki robi się na prawdę bardzo szybko i łatwo. Mamy trzy rodzaje lukru, jakim możemy lukrować pierniki, pierniczki, serniki, ciasta czy ciasteczka. Ten najbardziej pożądany bardzo biały i nie przeźroczysty nazywany często lukrem królewskim, jest moim ulubionym, i w gruncie rzeczy robię go zazwyczaj zawsze. Czy to lukruje nim bułki drożdżowe czy właśnie pierniki. Sprawdza sie idealnie do dekoracji pierniczków bo dzięki temu, że jest tak mocno biały, daje ładny kontrast z ciemnymi piernikami, ale też bardzo dobrze się rozprowadza.

LUKIER NA BIAŁKU - LUKIER KRÓLEWSKI


- 1 białko
- niepełna szklanka cukru pudru (bardzo dobrze zmielonego, ja używam tylko kupnego)

Białko wybijamy do miski i dodajemy partaimi cukier puder, i ucieramy rózgą-trzepaczka, cukier dodajemy do momentu, aż cała masa będzie gęsta i bardzo biała. Po podniesieniu trzepaczki lukier spływa gęstym strumieniem. Pamiętajcie, ze białko ma różny rozmiar, w zależności czy użyjemy jajka w rozmiarze M czy XL. Dlatego czasami trzeba 2 łyżki cukru pudru odjąć, a czasami dodać. Dlatego zawsze kierujcie się kolorem lukru w misce, musi być bardzo biały i gęsty. Lukrem smarujemy pierniczki i układamy do wyschnięcia zazwyczaj do 15 minut. Gotowe!
To mój ulubiony lukier, nadaje się do wszystkiego.


LUKIER NA SOKU Z CYTRYNY


-  niepełna szklanka cukru pudru
- 1 do 2 łyżek soku z cytryny

Cukier puder zmieszaj z sokiem z cytryny za pomocą rózgi. Otrzymamy cytrynowy lukier, już nie taki bardzo intensywnie biały, będzie lekko przeźroczysty i bardzo miłym aromacie cytrynowym.


LUKIER  NA WODZIE


-  niepełna szklanka cukru pudru
- 1- 2 łyżki przegotowanej wody

Cukier mieszamy z wodą na gęstą masę. Takim lukrem możemy lukrować np. pierniczki, które są miękkie i mają nadzienie w środku. Jest to lukier dość mocno przeźroczysty i jest najłatwiejszy w wykonaniu. 

życzę udanego lukrowania ;-)))


Smacznego!

1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI