grudnia 11, 2016

Sernik z cynamonem i kardamonem. PRZEPIS NA SERNIK

PRZEPIS NA SERNIK



Sernik na Święta!


Dzisiaj proponuję Wam przygotowanie bardzo prostego sernika o nucie smakowej cynamonu i kakao. Smakuje lekko czekoladowo, jest troszkę kremowy. To fajna propozycja nie tylko na same Święta, ale również jako ciasto na weekend w okresie zimowym. Sernik robi się bardzo szybko. Przygotowałam go w małej tortownicy ale bardzo wysokiej, dwa razy wyższej niż taka standardowa. Jeśli taką macie to właśnie ją wykorzystajcie, jeśli nie to sięgnijcie po średnią.

SKŁADNIKI na sernik świąteczny


ciasto:

- 100 g masła
- 200 g maki pszennej (np. szymanowskiej)
- 80 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmiatany
- 2 łyżki kakao
+ ewentualna mąka do podsypywania

Z w/w składników zagniatamy ciasto, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 20 minut.

MASA SEROWA:


- 1 litr sera na sernik (gotowy z wiadereczka)
- 3 białka
- 4 żółtka
- 120 g masła/margaryny
- 100 g cukru pudru

W/w składniki zmiksuj blenderem, zrób to szybko i sprawnie, aby nie potrzebnie nie napowietrzać masy. Dzięki czemu sernik będzie się piekł równo.
Do połowy masy dodaj cynamon i kardamon. Do drugiej skórkę pomarańczową i kakao.

- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżka kakao

Wykonanie:


3/4 części ciasta wylep formę do pieczenia. Posyp 1 łyżeczką kakao dzięki czemu ciasto nie nasiąknie od sera. Wylej masę serową z cynamonem, potem z kakaem. Tak aby zbytnio się nie pomieszały. Wstaw do piekarnika grzanie dół i góra. Temp. 165 stopni C.
Po 30 minutach na wierzch sernika wyłóż resztę ciasta ( ja z ciasta powycinałam gwiazdki i szybko je wyłożyłam na górę sernika, można też ciasto zetrzeć na tarce i posypać) i dalej pieczemy. Ciasto piekłam 1 godzinę i 20 minut ponieważ miałam bardzo wysoką tortownicę, jeśli masz standardową to pieczemy około 1 godzinę i 10 minut.
Sernik studzimy całkowicie i kroimy jak będzie całkowicie zimny, najlepiej na drugi dzień.

Smacznego!

SERNIK







2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI