czerwca 18, 2016

O zapachu rumu i wanilii, a smaku rabarbaru z morelą i truskawką! 100 lat!
















Czerwiec! Moc kolorów! Ogrom smaków! To rustykalne ciasto zawiera wszystkie moje ulubione smaki. Jest słodko-kwaśne. Z ogromną ilością owoców, to co lubię najbardziej! Ma w sobie smak prawdziwej wanilii i nutkę rumu. Kwaskowaty rabarbar rozprażony z prawdziwym masłem, cukrem i rumem na żeliwnej patelni. Słoneczne pomarańczowe morele i słodkie truskawki marmolada. Ciasto jest delikatne, niesamowicie kruche przygotowane z trzech rodzajów mąki, tak aby idealnie współgrało z całością. 
Przepyszne ciasto na letni podwieczorek gdzieś w ogrodzie, przy małym stoliczku pod gałęziami pachnącego jaśminu. O tak! Zdecydowanie w takiej scenerii smakowało by najlepiej!


Przepisem na to sielskie ciasto dzielę się z Wami z nie lada okazji! Już na blogu pojawił się jeden przepis na Trzecie urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool, tym również chciałabym świętować tą uroczystość. W końcu trzecie urodziny obchodzi się tylko raz!
Akademia mieści się w Warszawie, na ulicy: Mińskiej 25. Założycielami są Włosi (a która z nas nie kocha Włochów ;-))) ), którzy wyszli z założenia (takiego jak i ja heheeh), że w kuchni najlepiej piecze się na luzie, kiedy to gotowanie sprawia nam radość. Bo pamiętajcie kuchnia to nie menzurki chemiczne! To radość prosto z serca!
Dlatego jubilatom życzę rozwoju i ekspansji do innych miast w Polsce, tak aby więcej spragnionych wiedzy o pieczeniu, gotowaniu i  całym tym kucharzeniu mogło skorzystać z warsztatów kulinarnych. Życzę również radości na co dzień, z każdego przygotowanego posiłku, spokoju i długich rozmów przy smacznie zastawionym stole. Odkrywania nowych smaków, receptur i rozwoju umiejętności. Aby Wasi kursanci byli najlepszą wizytówką tego pięknego miejsca! 100lat!








SKŁADNIKI:


MASA Z OWOCAMI:

- 60 g masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki rumu
- 1/2 laski wanilii (ziarenka)
- 200 g obranego i pokrojonego w podłużne cienkie plastry rabarbaru
- 5 moreli
- 200 g truskawek

Rozgrzej żeliwną patelnię i rozgrzej masło, dodaj rabarbar, wanilię i cukier, ciągle mieszaj, tak aby się równomiernie rozprażył, podlej rumem. Alkohol powinien odparować, pozostawiając w sosie swój aromat. Całość mieszaj tak aby rabarbar utrzymał swoją formę, podłużnych paseczków, które pięknie się potem prezentują na cieście. Zestaw patelnię z ognia. Dodaj morele, truskawki i wymieszaj delikatnie całość. Gotową masę wykładamy na ciasto.


CIASTO:

- 100 g schłodzonego masła
- 80 g mąki jaglanej
- 80 g mąki owsianej
- 50 g mąki orkiszowej jasnej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- czubata łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 żółtka z jaj rozmiaru L
- 1 łyżka mleka skondensowanego schłodzonego

ponadto: posiekane migdały

Wykonanie: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, umieść w misce, dodaj pozostałe składniki. Zagnieć szybko ciasto, owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. Średnią wysoką tortownicę wysmaruj masłem.
Wylep spód i brzegi tortownicy schłodzonym ciastem i wyłóż od razu masę z owocami. Obsyp posiekanymi migdałami i wstaw do pieca na 45 minut w temp. 165 -170 stopni C.
Pieczemy na złoty kolor.









Życzę Wam Kochani Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji kulinarnej:




Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool

2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI