Znacie Polaka, który nie lubiłby młodych pieczonych w całości ziemniaczków? Skropionych intensywnie aromatyczną oliwą z oliwek z rozmarynem. Pieczonych z dodatkiem czosnku? Ja osobiście nie znam żadnego. A ogórki kiszone? To jest rarytas! A te samodzielnie ukiszone hmmm palce lizać! Słoneczna, jędrna kukurydza, która ożywia kolorem, i nadaje słodkości daniu. Chrupiące jędrne szparagi i nuta włoskiej finezji, za którą Polacy tak przepadają tj. świeża bazylia i czarne oliwki. Moja propozycja to idealne danie dla Nas! Zawiera w sobie wszystkie te smaki, które lubimy najbardziej! Sałatka jest lekka w formie, bardzo aromatyczna, przepyszna - jest moim zdecydowanym numerem jeden, rozchodzi się do pustego dna, w kilka minut.
Jak ją przygotować, krok po kroku dowiecie się poniżej!
Sprawcie sobie i bliskim tą przyjemność ;-)))
SKŁADNIKI:
- kukurydza złocista Bonduelle
- 7 - 8 młodych małych ziemniaków
- 1/2 pęczka zielonych świeżych szparagów
- 3-4 ząbki czosnku
- 4 słodkie papryczki zielone
- 1/3 cebuli czerwonej
- świeża bazylia
- świeży koperek
- 3 ogórki kiszone
- 15 oliwek czarnych
- oliwa z oliwek z rozmarynem
- sól himalajska
WYKONANIE:
- kukurydzę odcedź na sitku
- szparagi obierz i odetnij końce, przekrój na 3 równe części, obgotuj w osolonym wrzątku przez 4 minuty
- papryczki, oliwki i ogórki pokrój na cienkie krążki
- czosnek obierz i rozgnieć nożem
- ziemniaki umyj, wraz ze skórką ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej obficie oliwą z rozmarynem, posyp posiekaną papryką i rozgniecionym czosnkiem, naczynie owiń szczelnie folią aluminiową i wstaw do pieca na 40 minut (temp. 220 stopni C)
- cebulę kroimy w prążki (jak najcieńsze)
- koperek umyj posiekaj
- przygotuj dużą miskę najlepiej szklaną tak by móc zaprezentować pełną gamę kolorów i smaków w sałatce. Wyłóż obgotowane szparagi, upieczone ziemniaki, pokrojone pozostałe warzywa i kukurydzę, wymieszaj całość, obsyp obficie koperkiem i bazylią. Dresingiem będzie oliwa z naczynia żaroodpornego, która dodatkowo ma przepiękny posmak czosnku i rozmarynu. skrapiamy sałatkę i podajemy na ciepło.
- Sałatkę można spożywać na ciepło lub na zimno
Gotowe! Można się zajadać i oblizywać palce!
Przepis na Wakacyjną Sałatkę Polaka zgłaszam do konkursu z marką Bonduelle:
Więcej inspiracji: www.warzywneinspiracje.pl
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kinga! ;-)
UsuńZiemniaczki i szparagi - pyszne połączenie! Ja w tym roku robiłam podobną sałatkę, ale z dodatkiem rzodkiewek :)
OdpowiedzUsuńDzięki za odwiedzinki❤
UsuńBardzo mi miło. 😘