Pieczone placuszki z dyni Hokkaido z sałatką włoską i sosem czosnkowym.
Jesienny pyszny przepis na obiad bądź kolację.
Danie idealne dla dzieci i dla dorosłych.
Placuszki z dyni są bardzo aromatyczne a dzięki upieczeniu, a nie usmażeniu, są zdecydowanie mniej kaloryczne.
Gorąco Wam polecam!
Placuszki podałam z chrupiącą sałatką włoską z pomidorkami.
Sos czosnkowy, dodatkowo zaostrzy smak potrawy i nada jej wyrazistości.
Jesień to czas gdzie zaczynamy sięgać po co raz to bardziej rozgrzewające potrawy, i coraz to bardziej aromatyczne zioła. Dlatego gorąco polecam Wam to danie.
Placuszki z dyni to świetny pomysł na obiad dla dzieci. Podczas tego weekendu miałam okazję robić je dla bratanicy Zuzi, która stwierdziła że: "Ciocia one są po prostu pyszne! ".
Także polecam!
;-)
Gotowe placuszki możecie podać np. z sałatką i sosem czosnkowym tak jak ja,a le również idealnie pasuje do nich kurczak w sosie curry, czy sos pieczarkowy - przepisy na moim blogu znajdziecie klikając w poniższe linki.
W zakładce DYNIA znajdziecie też całe mnóstwo przepysznych przepisów na jesienne dni. Zaczynając od śniadań poprzez obiad, podwieczorek i kolację. Dynia to warzywo bardzo uniwersalne, spróbujcie się z nim polubić. A zobaczycie, że ta przyjaźń przetrwa długie lata. ;-)))
Życzę Smacznego!
uwielbiam placki! :D dyniowe plasują się w pierwszej 3! cudowne zdjęcia! :D
OdpowiedzUsuńzapraszam również do siebie na dyniowe co nieco ;)
http://kuchnia-w-sloncu.blogspot.com/search/label/dynia
Mniam, aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie https://www.facebook.com/ciastovelove/?fref=ts
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńczy mogę tę dynię zastąpić inna? jeżeli tak, ile to będzie wagowo ta połówka dyni?
OdpowiedzUsuńplacuszki można zrobić z każdego rodzaju dyni, ale z hokkaido będą najlepsze. Wagowo ciężko mi to określić teraz, masa na placki powinna być gęsta, więc dodaj tyle aby masa nie była za rzadka po prostu. Pozdrawiam ;-)
Usuńwitam. Czy dynię tarkujemy surową czy wcześniej upieczoną?
UsuńWitam. Czy można starkować już upieczoną dynię czy surową?
OdpowiedzUsuńhej, tak, jak w przepisie dynie surową ścieramy na tarce. Upieczonej dyni ze starłabyś na tarce bo to już jest miękki miąższ. pozdrawiam Karola
Usuń