września 27, 2016

PLACUSZKI Z DYNI PIECZONE W PIEKARNIKU


Pieczone placuszki z dyni Hokkaido z sałatką włoską i sosem czosnkowym.

Jesienny pyszny przepis na obiad bądź kolację.

Danie idealne dla dzieci i  dla dorosłych.

Placuszki z dyni są bardzo aromatyczne a dzięki upieczeniu, a nie usmażeniu, są zdecydowanie mniej kaloryczne.

Gorąco Wam polecam!


Placuszki podałam z chrupiącą sałatką włoską z pomidorkami.





Sos czosnkowy, dodatkowo zaostrzy smak potrawy i nada jej wyrazistości.




Jesień to czas gdzie zaczynamy sięgać po co raz to bardziej rozgrzewające potrawy, i coraz to bardziej aromatyczne zioła. Dlatego gorąco polecam Wam to danie.
Placuszki z dyni to świetny pomysł na obiad dla dzieci. Podczas tego weekendu miałam okazję robić je dla bratanicy Zuzi, która stwierdziła że: "Ciocia one są po prostu pyszne! ".
Także polecam!
;-)






Gotowe placuszki możecie podać np. z sałatką i sosem czosnkowym tak jak ja,a le również idealnie pasuje do nich kurczak w sosie curry, czy sos pieczarkowy - przepisy na moim blogu znajdziecie klikając w poniższe linki.






W zakładce DYNIA znajdziecie też całe mnóstwo przepysznych przepisów na jesienne dni. Zaczynając od śniadań poprzez obiad, podwieczorek i kolację. Dynia to warzywo bardzo uniwersalne, spróbujcie się z nim polubić. A zobaczycie, że ta przyjaźń przetrwa długie lata. ;-)))




Życzę Smacznego!


8 komentarzy:

  1. uwielbiam placki! :D dyniowe plasują się w pierwszej 3! cudowne zdjęcia! :D
    zapraszam również do siebie na dyniowe co nieco ;)

    http://kuchnia-w-sloncu.blogspot.com/search/label/dynia

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, aż ślinka cieknie ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie https://www.facebook.com/ciastovelove/?fref=ts

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy mogę tę dynię zastąpić inna? jeżeli tak, ile to będzie wagowo ta połówka dyni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. placuszki można zrobić z każdego rodzaju dyni, ale z hokkaido będą najlepsze. Wagowo ciężko mi to określić teraz, masa na placki powinna być gęsta, więc dodaj tyle aby masa nie była za rzadka po prostu. Pozdrawiam ;-)

      Usuń
    2. witam. Czy dynię tarkujemy surową czy wcześniej upieczoną?

      Usuń
  5. Witam. Czy można starkować już upieczoną dynię czy surową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hej, tak, jak w przepisie dynie surową ścieramy na tarce. Upieczonej dyni ze starłabyś na tarce bo to już jest miękki miąższ. pozdrawiam Karola

      Usuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI