marca 01, 2014

Placuszki dyniowe z sosem pieczarkowym




Kolejny przepis z wykorzystaniem dyni, przepyszne chrupiące placuszki dyniowe z dodatkiem świeżego imbiru, podane z sosem pieczarkowym i ziołami. Wspaniałe połączenie smaków. Polecam!




 Składniki:

- 1/2 małej dyni
- 2 cm świeżego korzenia imbiru
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz cytrynowy
- 6 czubatych łyżek mąki
- 1 całe jajo
- 1 białko

Dynię i imbir ścieramy na tarce o dużych oczkach, zagniatamy rękami z innymi składnikami w misce. Masa ba być gęsta, tak żeby można było ręką formować placuszki. Smażymy na gorącym oleju, małe placki.

Sos pieczarkowy:

- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek włoskiej lub hiszpańskiej
- 500 g pieczarek
- 3 gałązki rozmarynu
- zioła prowansalskie
- 150 g śmietany 18%
- łyżka mąki do zagęszczenia
- 1/2 cebuli cukrowej
- sól, pieprz

Na gorącą patelnię, wlewamy oliwę, dodajemy masło, mieszamy, zmniejszamy gaz na minimum, wrzucamy gałązki rozmarynu, aby oddały aromat, dodajemy posiekaną cebulę i pieczarki, dusimy około 9-10 minut, aż pieczarki się uduszą. Zalewamy szklanką wody, dodajemy przyprawy gotujemy 5-8 minut. Dodajemy śmietanę, na sam koniec zagęszczamy sos mąką. 



Życzę SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Cudowny i pyszny pomysł na obiad :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI