października 19, 2013

Placki dyniowe po indyjsku - CZAS NA DYNIĘ!

Dzisiejsza propozycja to cudownie kremowe placki dyniowo - ziemniaczane z kurczakiem w curry indyjskim. Wspaniałe połączenie smaków i aromatów ;-) Curry jest stworzone do połączeń z dynią, podkreśla jej smak.

 Zapraszam!



Czas na dynię!

Składniki na placki dyniowo - ziemniaczane
- 1 cebula mała
- 500 g dyni (ścieramy na tarce)
- 500 g ziemniaków (ścieramy na tarce)
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- kolendra
- łyżeczka cukru
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej

Wszystkie składniki mieszamy w misce, smażymy na oleju z pestek winogron. Najlepiej smażyć grube a małe placki, pięknie się prezentują.

Kurczak w curry indyjskim
- 2 piersi z kurczaka
- curry indyjskie płaska łyżka
- sól
- pieprz cytrynowy
- 200 ml śmietanki 30%
- świeże oregano i bazylia posiekane
- masło
- oliwa z oliwek


Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę dodajemy masło, smażymy kurczaka dodajemy przyprawy po około 8-10 minutach, jak kurczak już będzie dobry zdejmujemy na chwile z ognia, dodajemy śmietankę, mieszamy wszystko razem, stawiamy ponownie na gazie i odparowujemy aż sos zgęstnieje. Przed podaniem dodajemy świeże zioła.
Na talerzu układamy placek, polewamy sosem, na to kolejny placek i ponownie sos, dekorujemy listkami bazylii.
Smacznego!



Zapraszam na FB (Lubię to!)

pozdrawiam cieplutko ;-) !

CZAS NA DYNIĘ!



Akcja kulinarna:




3 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI