Kochani dzisiaj zapraszam Was na ostatni przepis w cyklu Czas na Dynię, mianowicie pikantną zupę dyniową z orzechami włoskimi i chrupkim oscypkiem z dodatkiem sera feta. Uwielbiam zupę dyniową w każdej postaci, ze względu na jej niecodzienny smak jedyny w swoim rodzaju jak i jedwabistą konsystencję. Chrupiące orzechy włoskie uprażone w piekarniku, aromatyczny jedyny w swoim rodzaju oscypek przywieziony prosto z Tatr i kosteczki sera feta dopełniają to cudne danie. Pyszne!
Zapraszam! ;-)
Składniki na zupę dyniową:
- 1kg dyni
- 1 cebula mała
- 3 łyżki masła solonego
- papryczka chili lub pepperoni
- imbir korzeń około 2 -3 cm korzenia
- 250 ml jogurtu bałkańskiego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- lampka wina wytrawnego (białe)
Cebulę podprażamy na tłuszczu dodajemy kosteczki dyni, prażymy około 10 minut, podlewamy winem, odparowujemy około 10 minut, dodajemy pozostałe składniki i szklankę wody. Doprawiamy solą, wszytko miksujemy na gładką masę.
Połówki orzechów włoskich prażymy około 15 minut w piekarniku na złoty kolor.
Oscypka kroimy po ukosie i smażymy na patelni na oliwie z oliwek.
Na talerz wlewamy zupę na środku układamy uprażone orzechy, na to oscypka, po bokach kosteczki fety. ;-)
Szczerze polecam! Pychota!!!
Wspaniały pomysł aby dodać orzechy i ser, wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńChętnie bym posmakowała!
OdpowiedzUsuń