kwietnia 21, 2016

Fasolka w sosie pomidorowym z klopsikami z mięsa wieprzowego!




Dzisiaj męski obiad. Mój K. nie jest na diecie, wręcz przeciwnie ;-), dlatego będą też tu pojawiać się przepisy wysokoenergetyczne, z dużą ilością białka. I takie jest to danie, pyszna fasola jaś, w sosie pomidorowym, ze świeżym rozmarynem, majerankiem, do tego klopsiki z mięsa wieprzowego przyprawione czosnkiem nieniedźwiedzim, a wszytko okraszone w dodatku boczkiem wędzonym. O tak! Miliony kalorii ;-)))

To Panowie jak chętni to zapraszam!





SKŁADNIKI:

- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego wysokiej jakości
- 250 g wędzonego surowego boczku
- opakowanie fasoli Jaś (500g )
- 1 duża cebula biała
- 7 ząbków czosnku
- majeranek
- rozmaryn
- 2 jaja
- czosnek niedźwiedzi
- olej rzepakowy
- pieprz czarny
- liść laurowy -6 szt
- ziele angielskie
- koncentrat pomidorowy
- 4 łyżki płaskie bułki tartej
- mąka do obtaczania klopsików

Fasolę jaś namocz w wodzie przez 12 godzin.
Mięso wieprzowe przypraw przyprawą do pieczeni i czosnkiem niedźwiedzim, wstaw do lodówki na 12 godzin.
Namoczoną fasolę, przełóż do garnka, zalej wodą i zacznij gotować z gałązkami świeżego rozmarynu przez 30 minut.
Na dużej patelni usmaż wraz z pieprzem cebulę i czosnek, ma być szklista nie brązowa.
Dodaj do garnka.
Pokrój na grubą kostkę boczek, usmaż na suchej patelni, dodaj do całości.
Do fasolki dodajemy, liście laurowe, ziele angielskie i sól.
Gotuj na małym ogniu.
Zacznij wyrabiać mięso, dodaj jajka, bułkę tartą i około 1/3 szkl. wody. Mięso wyrabiaj co najmniej 10 minut, im dłużej tym lepiej.
Formuj kulki dość małe i układaj na talerzu.
Każdą kulkę obtaczamy w mące i dodajemy do gotującej się fasolki.
Całość uzupełnij wodą tak aby wszystkie klopsiki były zanurzone.
Całość gotujemy 20 -30 minut, do miękkości składników.
Dodaj koncentrat pomidorowy i majeranek.
Doprawiamy potrawę solą i pieprzem.



Smacznego!

1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI