lutego 01, 2023

Sałatka carpaccio z pieczonych buraczków z chrustem z orzechów włoskich i pistacji

carpaccio z buraków

Sałatka z pieczonymi buraczkami z chrustem orzechowo- pistacjowym.
To jest przepyszne, bardzo aromatyczne danie niczym prosto z najlepszej restauracji czyli prosto od Smykowej!
Mój autorski przepis skrywa kilka tajemnic i tipów.


pieczenie buraczków

- buraczki tniemy na mandolinie
- polewamy oliwą z oliwek,
- pod buraczki dodajemy gałązki rozmarynu
- oprószamy otartą cytryną
- dodajemy główkę czosnku przecięta na pół
- pieczemy około 15- 20 minut 180 stopni
- podlej 1/2 szkl wody lepiej się skarmelizują

Na półmisku układamy szpinak, rukolę, buraczki.
Ser feta (1/4 kostki) mieszamy z upieczonym czosnkiem, jogurtem naturalnym/ greckim/ śmietaną na gładki krem, wykładamy łyżką na sałatkę.
Włoskie orzechy i pistacje prażymy na suchej patelni, posypujemy sałatkę, dodajemy 1-2 łyżki kaparów i swieżą bazylię.

Dressing do Carpaccio z buraczków:
- oliwa z oliwek
- 2 szczypty cynamonu
- 2 szczypty otartej gałki muszkatołowej
- sok z 1/2 pomarańczy



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI