Obiecana recenzja blendera marki 4SWISS NB 102 x JJ, od wakacji w mojej kuchni zagościł ten pomocnik na dobre. Widzieliście nie raz na moim stories, jak z jego pomocą przygotowuje masę dań i posiłków, ale z ostateczną recenzją się wstrzymywałam. Chciałam mieć pewność, że urządzenie przetestuje na wiele sposobów.
Z pomocą blendera 4SWISS całe lato na moim talerzu gościły pyszności: wszelakie lody, mrożone musy, z jego pomocą powstawały ciasta, gofry, naleśniki, pyszne zupy krem, powidła, dżemy, mąki i proteinowe szejki.
Blender w kuchni to taka podstawa, myślę, że dzisiaj chyba nikt sobie nie wyobraża sprawnego gotowania bez dobrego blendera. No właśnie co oznacza dobry bleder?
Myślę, że dla każdego z nas trochę coś innego. Żyję zdrowo i aktywnie, tak też gotuję, nie lubię spędzać godziny w kuchni na gotowaniu, moje przepisy i posiłki to zazwyczaj dobry studencki kwadrans ;-) czyli takie 15 -20 minut. Zawsze gotuje i sięgam po produkty sezonowe, nie jem przetworzonej żywności.
Blender kielichowy, tego typu jakim jest blender 4SWISS jest bardzo wygodnym rozwiązaniem przy przygotowywaniu wszelkiego rodzajów szejków, ciast na omlety, gofry czy naleśniki, wsypuje składniki, zakręcam pojemnik, obracam w blenderze by po 15 -30 sekundach mieć gotowe ciasto czy szejka do wypicia.
Dokładnie w ten sam sposób przygotowywałam w nim całe lato fit lody, połowa zamrożonego banana, mrożone borówki, truskawki czy jagody, odżywka białkowa trochę produktów fermentowanych dla zdrowia jelit tj. kefir czy maślanka i lody miałam gotowe w 30 sekund.
Kiedy rano miałam ochotę na omleta czy jajecznicę, wystarczyło wybić jaja do pojemnika, dodać ulubione przyprawy, odrobinę jogurtu, serka czy mleka, dla lepszego smaku i kremowości posiłku, następnie wylać na patlenie i za 2 minuty mieć gotowy posiłek.
Blender posiada dwa pojemniki o różnej wielkości, jeden mniejszy drugi większy.
Ten większy używam do przygotowywania zup, sosów czy mleka roślinnego. Mniejszy super się sprawdza do robienia lodów, kruszenie lodu na drinka, masła orzechowego czy pesto.
Moc blendera jest absolutnie wystarczająca do wykonania wszelakich dań i do realizacji różnych pomysłów kulinarnych.
Blender posiada 6 ramienne ostrze, dzięki czemu bardzo szybko rozprawia się z rozdrobnieniem absolutnie wszystkiego, jego moc to aż 1000W.
Bardzo łatwo się go myje i co ważne nie zajmuje dużo miejsca w szafce kuchennej.
Dzisiaj zdradzę Ci moje cztery przepisy z użyciem blendera 4SWISS NB 102 x JJ.
Przypomnę też, że w ramach stałej współpracy (to już chyba kilka lat od kiedy współpracuje z polską marką 4SWISS) kody zniżkowe na portfolio produktów marki.
obowiązujące zniżki z moim kodem:
BLENDER 4SWISS NB 102 x JJ
kod rabatowy: SMYKMIXUJE
-30zł rabatu dla czytelników bloga, zakupy w oficjalnym sklepie 4SWISS
EKSPRES DO KAWY AROMA A10
smyk200
rabat dla czytelników: -200zł
Frytkownica powietrzna,
kod smyk50, rabat - 50zł
PRZEPIS NA SOS Z OPIEKANYCH WE FRYTKOWNICY POWIETRZNEJ WARZYW - IDELANY DO MAKARONU, MIĘS LUB RYB.
SKŁADNIKI:
- 2-3 pomidory
- 1 duża papryka
- 1/ 2 główki czosnku
- sól, pieprz, suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi, oliwa do smaku
Wykonanie krok po kroku obejrzysz w formie filmu na moim Instagramie
Warzywa opiekam w frytkownicy powietrznej przez 15 minut, w temp. 200 stopni C.
Usuwam skórkę z warzyw, całość miksuje za pomocą blendera 4SWISS na gładki sos.
Jest przepyszny i aromatyczny. Sos łączę z ugotowanym włoskim makaronem. Podaję z parmezanem, świeżymi ziołami takimi jak: szałwia czy oregano i rukolą.
Dodaję również domowe pesto, które wykonuję w blenderze.
SKŁADNIKI NA DOMOWE PESTO ZIOŁOWE:
- garść świeżych ziół np. bazylia, oregano, pietruszka, koperek (wybierz to co lubisz) możesz też użyć jarmużu lub szpinaku
- kilka ząbków czosnku
- kawałek parmezanu
- sól, pieprz
- około 3/4 szklanki oliwy z oliwek
- ziarna ja lubię do pesto dodać sezam i tych ziaren używam, nadają super charakterystyczny smak.
W/w składniki umieszczam w blenderze i miksuje na gładki krem. Pesto możesz przechowywać w lodówce do 14 dni zamknięte w słoiczku, ważne aby zawsze na górze była oliwa.
JESIENNA ZUPA KREM Z GOTOWANYCH WARZYW
Lekka, łatwostrawna zupa, rozgrzeje Cię w chłodniejsze dni, idealna na dzieciaków, jak i dorosłych, możesz ją modyfikować na wiele sposobów i korzystać z sezonowych warzyw, wzbogacać o dowolne źródła białka tj. mięso, ryby, jaja, tofu czy strączki, lub podawac z grzanką z chleba.
SKŁADNIKI:
- sezonowe warzywa np. dynia muskat lub hokkaido, marchew, czosnek, pomidor lub papryka, czosnek, który wzbogaci smak zupy i zadba o nasza odporność
- drugi zestaw warzyw na jesienną zupę krem: bataty, czosnek, cukinia, gruszka , podawaj ją wtedy z grzanką i gorgonzollą
- trzeci zestaw warzyw na jesienną zupę krem: 2 ugotowane ziemiaki, mleko, czosnek, 4 prawdziwki podsmażone na maśle, świeży tymianek, podawaj z grzanką z bagietki paryskiej,
Moja delikatna zupa krem z udziałem dyni, czosnku, marchewki i mleczka kokosowego, nadaje się idealnie na lekką kolację we wrześniu, lub pyszny lunch.
Podaje ją z parmezanem (bo kto go nie kocha? ), szynką parmeńską, sezamem lub prażonymi pestkami z dyni, dodaje zawsze jakieś super foods np. kiełki ze słonecznika, będą strzałem w dziesiątkę, są bardzo aromatyczne i pyszne!
SKŁADNIKI NA ZUPĘ KREM:
- 500 g dyni muscat/ piżmowej lub hokkaido
- 3 -4 marchewki
- 3- 4 ząbki czosnku
- 2-3 pomidory żółte
- 1/3 szklanki mleczka kokosowego
- przyprawy wedle uznania: sól, chili, 3 szczypty cynamonu, imbir, wędzona papryka lub słodka papryka, możesz też użyć curry, sięgnij po to co lubisz!
WARZYWA gotuje do miękkości, miksuje całość składników w 30 sekund i nalewam gorącą zupę krem na talerze, dodaje dodatki, o których pisałam wyżej i zupa jest gotowa.
Pyszna, gęsta, kremowa i co tu dużo pisać taka prosta do zrobienia!
PIECZONE PUSZYSTE OMLETY Z ŁOSOSIEM
składniki:
- 3- 4 jaja wedle uznania
- olej kokosowy lub oliwa
- łosoś wędzony na zimno
- papryka słodka wędzona
- sól
- świeża bazylia
- domowe pesto (przepis wyżej w poście)
do podania: mozzarella, burrata lub parmezan, sięgnij po to co lubisz. Omlety możesz również podać z kleksem śmietany, jogurtu, czy grillowanymi warzywami.
Omlety przygotowuje w frytkownicy powietrznej 4 SWISS. Trwa to dosłownie 10 -15 minut w zależności, jaki stopień wypieczenia omleta preferujesz.
Jaja i przyprawy umieszczam w kielichu od blendera, miksuje aż powstanie jasna puszysta masa, około 1 minuty.
Masę wylewam do wysmarowanych oliwą kokilek i zapiekam we frytkownicy.
Podaję z łososiem, bazylią i parmezanem, polewam odrobiną pesto. Pyszne!
Idealne śniadanie na niedzielę lub każdy inny dzień tygodnia.
BEZALKOHOLOWY DRINK
Ten drink jest pyszny, choć z pozoru może wydawać Ci się dość banalny, uwierz mi pokochasz ten smak! Bez grama alkoholu możesz również miło spędzić piątkowy wieczór.
Co jest istotne? Dojrzałe owoce cytrusowe i syrop. Barmani zawsze używają syropu cukrowego, czyli cukru zamienionego w syrop, zdrowe to na pewno nie jest ;-), choć każdy lubi jak drink jest odpowiednio słodki, choć ten smak praktycznie nikomu nie kojarzy się z drinkami prawda? ;-) Ale do zdecydowanej większości drinków używa się syropów smakowych.
Ja zachęcam Cię do użycia syropu zero kalorii na bazie erytrytolu, lub sięgnięcia po syrop daktylowy, z agawy, klonowy lub miód.
Zimą i jesienią super sprawdzi się miód z pomarańczami lub z przyprawami do piernika, smak takiego drinka jest po prostu fenomenalny.
SKŁADNIKI NA DRINKA ORANGE- WANILIA
- lód
- 1 pomarańcza
- 1/2 cytryny sycylijskiej
- 40 ml syropu z laską wanilii lub syropu daktylowego
Lód kruszę w blenderze 4SWISS pulsacyjnie, dwa razy po kilka sekund, wyciskam świeży sok z cytrusów, dodaje syrop waniliowy i plastry pomarańczy.
Gotowe!
Smacznego!
wpis we współpracy z 4SWISS
Ciekawy ten bleder. Wydaje mi się, że zajmuje mało miejsca.
OdpowiedzUsuń