Dynia, sezon na dynię w pełni, królowa jesieni rządzi w mojej kuchni od powrotu z Grecji i Stanów non stop. Kocham to warzywo miłością wielką, myślę, że z dyni jestem w stanie wykonać najwięcej przepysznych dań.
Dzisiaj mam dla Ciebie bardzo proste jedzenie i jakże pyszne w swej prostocie, w dodatku jest zdrowe i fit!
Ultra szybki pomysł na obiad, choć sam posiłek może wydawać Ci się po przeczytaniu składników nudy to uwierz mi absolutnie tak nie jest! Kluczowe są tutaj dodatki.
Już spieszę z przepisem.
składniki:
1/2 dyni Hokkiado
3- 4 żółte ziemniaki
główka czosnku
świeża gałka muszkatołowa
świeże zioła: szałwia, majeranek ( może być również tymianek), bazylia
sól, zielony pieprz
śmietanka kokosowa 1 łyżka
1 łyżeczka oliwy plus 1/2 łyż do podania na porcję
papryka słodka wędzona lub zwykła
odrobina kuminu
jeśli nie jesteś na diecie to 2 łyżki masła
Warzywa kroje w spore kawałki, całość układam na patelni z grubym dnem (u mnie Philipiak) dodaje pozostałe składniki i 4 łyżki wody, zagotowuje, zmniejszam gaz i duszę (nie podnoś pokrywki!) przez 10 - 12 minut, tyle aż warzywa się uparują, im większe kawałki tym dłużej. Czosnek musi być kremowy a warzywa rozpływające się w ustach.
Od razu napiszę, że jeśli masz kuchnie gazową a nie indukcję, to oczywiście czas jak zawsze razy 2.
Całość posypuje łyżką parmezanu, podaje z 1 jajem sadzonym lub poszetowym i kawałkiem gotowanego indyka.
W wersji nie ft, podawaj z dowolnym mięsem, rybą czy jajami sadzonymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.