Kruche ciasto ze śliwkami to taka klasyka września, myślę, że w większości polskich domów, chociażby raz ląduje na stole. Ja przepisem na to ciasto dzieliłam się z Tobą już jakiś czas temu na moim koncie na Instagramie. Zachęcam Cię do obserwowania mojego profilu, ponieważ tam przepisy lądują na bieżąco i dodatkowo codziennie na stories pokazuje krok po kroku, jak je wykonać, bardzo często na stories jakiś przepis jest dostępny tylko 24 h i nie ma po nim potem już nigdzie śladu. Niestety nie każde danie jestem w stanie sfotografować i napisać z jego udziałem post na blogu.
Staram się co raz częściej natomiast publikować reelsy, gdzie pokazuje Ci wykonanie dań krok po kroku. Zachęcam Cię do obejrzenia - zobaczysz, jak niewiarygodnie smacznie możesz gotować w bardzo prosty sposób.
Ciasto wyszło mi przepyszne i bardzo zachęcam do jego wykonania.
Film krok po kroku - CIASTO ZE ŚLIWKAMI, BEZĄ I MIGDAŁAMI.
PRZEPIS NA CIASTO:
składniki:
350 g mąki
2 zółtka
120g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła/margaryny/mixu
opcjonalnie 1- 2 łyżeczki śmietany
Ciasto zagniatamy, wylepiamy formę 3/4 częściami ciasta, resztę pozostaw na wierzch.
FARSZ:
1 kg śliwek
3-5 łyżek brązowego cukru (wedle uznania)
1 łyżeczka cynamonu
Wyłóż na spód ciasta.
BEZA:
2 białka
kopiasta łyżka proszku budyniowego o smaku waniliowym
2 kopiaste łyżki cukru białego
Białka ubij na sztywno, dodaj cukier nadal ubijaj na sztywno, dodaj budyń, wymieszaj całość wylóż na śliwki, przykryj kratką wykonaną z reszty ciasta, jaka Ci została.
pieczenie:
piekłam godzinę w temp. 180 stopni C, góra- dół
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.